I ove letnje sezone kao i prethodnih Jat Airways će prioritet davati obavljanju čarter letova, potvrđeno je na nedavno održanom sastanku menadžera nacionalnog prevoznika sa predstavnicima udruženja turističkih agencija Srbije (YUTA).

Sastanku sa predstavnicima turističkih agencija, koji je održan 21. juna prisustvovali su pored v.d. generalnog direktora Jat Airwaysa Velibora Vukašinovića i izvršni direktor za saobraćaj Velibor Slavuj i izvršni direktor za prodaju i marketing Gmitar Dugalić.

Rukovodstvo Jat Airwaysa je potvrdilo da su se susreli sa brojnim problemima, ali da će učiniti sve da se ispune planovi i preuzete obaveze. Domaćim turoperatorima koji imaju ugovorene serije čarter letova sa Jat Airwaysom iz ove kompanije je data garancija da će čarteri biti prioritet.

Turoperatori su preko predstavnika YUTA izrazili veliku zabrinutost zbog aktuelnih problema sa kašnjenjem aviona, ali i zbog otežane komunikacije sa nadležnima u Jatu. Iz pojedinih agencija se žale da nijedan čarter let Jata nije obavljen na vreme i da su kašnjenja dosta velika.

Ipak, uprkos brojnim problemima na početku sezone, turoperatori naglašavaju da su zahvalni Jat Airwaysu na brzim reakcijama i na prihvatanju ovog sastanaka ali i svih budućih. Dve strane su se dogovorile da intenziviraju sastanke kako bi se što aktivnijom saradnjom eventualni problemi sprečili ili bar brzo rešavali.

U Jatu očekuju normalizaciju saobraćaja dolaskom iznajmljenih aviona u flotu. Nedavno je stigao i prvi avion. To je ATR 72-500 koji će vrlo brzo biti uključen u saobraćaj, a ovih dana se očekuje da stigne još jedan ATR.

Dok se ne popravi situacija sa flotom, jasno je da će najviše trpeti redovne linije i putnici koji su svoje karte kupili i mesecima unapred. Oni su zbog favorizovanja čarter letova tokom juna ostali bez svojih letova, koje Jat Airways otkazuje u velikom broju. Nekoliko desetina otkazanih letova početkom juna, prvenstveno prema Crnoj Gori, kasnije je drastično uvećano.

Prema nepreciznim podacima do kojih smo došli Jat je tokom juna otkazao oko 180 povratnih letova ka Briselu, Berlinu, Diseldorfu, Cirihu, Beču, Milanu, Podgorici, Tivtu, Skoplju, Sarajevu, Solunu, Atini, Istanbulu. Osim Crne Gore, najviše otkazanih letova je bilo prema Milanu. Jat Airways je tokom juna u potpunosti otkazao jutarnji let ka Cirihu (JU 332).

Jatu tokom juna u redovnom saobraćaju pomoć pruža i Aviogenex koji je angažovao svoj Boeing 737-200 za pojedine Jatove redovne linije.

Agencije koje prodaju aviokarte svedoče da postoje brojni problemi sa otkaznim letovima, ali nemaju drugog izbora osim da putnike obaveste o tome i da uz pomoć Jata urade promenu karata.

Jat Airways od februara ove godine beleži drastičan pad broja putnika u redovnom saobraćaju što je posledica i brojnih otkazanih letova. Samo u aprilu je ostvaren pad broja putnika od 16%, a očekuje se da će se pad nastaviti i dalje.