Jat Airways bez ikakve najave, kako je to i uobičajeno za srpskog nacionalnog avioprevoznika, ukida direktnu liniju Beograd – Brisel, od 18. januara.

Poslednji direktan let je planiran tog dana, a posle toga putnici iz Beograda do glavnog grada Belgije i do jednog od glavnih gradova Evropske unije mogu otputovati jedino preko Amsterdama, sa presedanjem na let KLM-a.

Jat Airways je do Brisela od početka zimskog reda letenja leteo dva puta nedeljno (ponedeljkom i petkom), a preko leta je obavljao i četiri nedeljna polaska. Ova destinacija je prethodnih godina bila povezana sa Amsterdamom i Jat je održavao takozvanu kružnu liniju Beograd – Amsterdam – Brisel – Beograd, ali su ove dve evropske destinacije nakon velikog uspeha linije do Amsterdama odvojene. Amsterdam je prerastao u svakodnevnu direktnu liniju, dok je Brisel nakon malo više od godinu dana ugašen.

U Jat Airwaysu nismo uspeli da dobijemo odgovor od Jasmine Milošević, koja je zadužena za odnose sa medijima, pošto ona i ne dolazi na posao, a na telefon se nikada ne javlja. U ovoj kompaniji takođe ne smatraju neophodnim da obaveste javnost o otkazivanju linije i da putnicima daju više informacija.

U rezervacionim sistemima se pojavljuje novi kodšer let Jat Airwaysa u saradnji sa holandskom aviokompanijom KLM. Jat će prema ovom sporazumu prodavati KLM-ov let od Amsterdama do Brisela kao svoj let sa oznakom JU 8264. Tako će putnici moći da lete do Brisela svakog dana preko Amsterdama sa polaskom iz Beograda u 08:15. Dolazak u Amsterdam je u 10:50, a nastavak putovanja ka Briselu je u 13:20. Dolazak je u 14:10, a putovanje će ukupno trajati skoro šest sati. Najniža cena povratne karte ubuduće će biti 276 evra sa svim uključenim taksama.

Ukidanje linije do Brisela od 18. januara nije sprečilo Jat da Brisel uvrsti u svoju najnoviju promotivnu akciju koja je od danas aktuelna, a prema kojoj se do Brisela nude karte po ceni od 149 evra, za putovanja od 21. januara. U call centru Jata su nam rekli da ova cena ne važi za letove do Brisela preko Amsterdama. Oni su nam rekli i da će direktan let do Brisela biti vraćen od letnjeg reda letenja.