Srpski nacionalni avioprevoznik trenutno ima dosta problema u obavljanju redovnog aviosaobraćaja pošto raspolaže sa samo sedam aviona.

Iako slabiji, zimski red letenja teško da može da bude ispoštovan zbog nedostatka aviona pa je Jat bio prinuđen da uradi njegovu reviziju i da otkaže na desetine letova od kraja januara pa do marta.

Iako flota Jat Airwaysa trenutno broji 14 aviona, prema sajtu ove kompanije, u saobraćaju se nalazi tek polovina.

Kako je Aviokarta.net saznala iz izvora u samoj kompaniji u saobraćaju se trenutno nalazi samo dva od četiri ATR-ovih aviona (ATR 72-200). Jedan se vraća lizoru, dok je drugi na redovnom održavanju i njegovo vraćanje u saobraćaj se očekuje u narednog periodu.

Veoma teška situacija je sa flotom za srednjelinijski saobraćaj koju prema podacima Jata čini deset aviona Boeing 737-300. Od njih deset trenutno je operativno samo pet. Jedan (YU-ANH) je nekoliko godina van saobraćaja. On je nezvanično rashodovan. Stoji u hangaru i koristi se za delove za druge avione. Njegov povratak u saobraćaj nije realan bilo kada u bliskoj ili daljoj budućnosti.

Ostala četiri aviona su povučena iz saobraćaja zbog redovnog ili vanrednog održavanja, a njihov povratak u saobraćaj je takođe pod znakom pitanja. Kako saznajemo Jat Tehnika radi na ovim avionima koliko je to u njihovoj moći, ali oni ne mogu da nabavljaju delove koji nedostaju. To je u nadležnosti Jat Airwaysa koji pak za nabavku neophodnih delova nema novca.

U Jat Airwaysu ne postoji raspoloženje da se do novca za delove dođe. Za ovaj posao oni ne mogu da dobiju podršku Vlade Srbije, pošto sami nemaju novca. Trenutno u ovoj kompaniji i u timu koji je Vlada Srbije oformila da bi rešila problem Jat Airwaysa vlada raspoloženje da se u popravku postojeće flote više ne ulaže ni dinara, već da se od nje dignu ruke.

Ovakva odluka bi mogla izazvati kolaps nacionalnog avioprevoznika ukoliko do početka letnje sezone ne nabavi neke nove operativne letelice. Zbog nedostatka aviona i zbog preambicioznih redova letenja Jat Airways od prošleg leta otkazuje veliki broj letova. Ako bi i narednu letnju sezonu sačekao sa ovakvom situacijom to bi se moglo pogubno odraziti po ovu kompaniju.