Jat Airways od juče ima još jedan avion manje u saobraćaju. Kako Aviokarta.net saznaje od izvora bliskih kompaniji jedan Boeing 737 je otišao na redovne preglede i održavanje u hangare Jat Tehnike.

Trenutno Jat Airways saobraća sa samo četiri aviona Boeing 737-300 i dva aviona ATR 72-200. Od juče su počeli i manji problemi u obavljanju saobraćaja.

Juče su otkazni letovi prema Podgorici, Tivtu i Sarajevu, a jutros nije bilo dolaska iz Sarajeva na beogradski aerodrom. U toku današnjeg prepodneva kašnjenje je jedino bilo na letu JU 240 prema Parizu u trajanju od 105 minuta. Na ostalim letovima nije bilo značajnijeg kašnjenja, ali su ona moguća do kraja dana.

U Jat Airwaysu su ranije isticali povodom problema sa flotom da se najviše radova i redovnih godišnjih pregleda obavlja upravo u ovom periodu godine pošto je tada smanjen obim saobraćaja i mnogo manje uticaja na red letenja ima isključivanje aviona iz saobraćaja.

Bolja situacija se može očekivati već kroz nekoliko dana kada se sa redovnog pregleda vraća jedan avion Boeing 737-300, pa će ih u saobraćaju biti pet. Takođe jedan ATR 72-200 treba da bude ponovo u saobraćaju do kraja februara. Od marta će se vraćati i ostali avioni u saobraćaj.

Nedavno je u javnosti objavljena nezvanična informacija o usvajanju biznis plana za Jat od strane radne grupe koju je formirala Vlada Republike Srbije. Prema ovom planu predviđena je nabavka dodatnih aviona na lizing. Međutim, izvor koji je blizak radnoj grupi nam je potvrdio da su informacije koje su iznete nezvanične i da nisu u potpunosti tačne. Tek kada Vlada Srbije bude usvojila predloženi biznis plan on će biti dostupan javnosti. Nije poznato kada će Vlada zasedati i kada će se na dnevnom redu naći predloženi biznis plan, ali se očekuje da će to biti uskoro.

Prema našim saznanjima prvo će biti iznajmljena dva aviona ATR 72-500 prosečne starosti tri do četiri godine. Tek nakon toga planira se nabavka Airbusovih aviona. Još nije odlučeno koji bi to avioni bili (A319 ili A320), ali i jednih i drugih ima slobodnih na tržištu tako da u Jatu veruju da će ovaj posao moći da bude obavljen do udarne letnje sezone.