Od sinoć (2. jun) je u saobraćaj Jat Airwaysa uključen još jedan avion Boeing 737-300 registarskih oznaka YU-AON.

Jat Airways sada ima u saobraćaju šest aviona Boeing 737-300 i dva aviona ATR 72-200.

Ovoj smanjenoj floti nacionalnog prevoznika u pomoć je pristigao i Aviogenexov Boeing 737-200, koji već neko vreme leti na redovnim linijama Jata.

Jat Airways početkom juna otkazao više letova

Kao i prethodnih meseci Jat Airways je i početkom juna otkazao veliki broj letova, većinom ka Crnoj Gori.

 

Prema nepotpunim podacima do kojih je Aviokarta.net došla uvidom u globalni rezervacioni sistem, otkazano je dvadesetak letova od i do Tivta sve do 10. juna, kao i desetak letova od/do Podgorice.

Iako se situacija sa brojem operativnih aviona popravila i sada na početku letnje sezone Jat koristi devet letelica, ovo je i dalje nedovoljno da pokrije sve prvobitno planirane letove u redovnom saobraćaju, a da ne pominjemo čarter letove za koje Jat još uvek nema rešenje.

Planirani avioni (dva Airbusa A319 i jedan ATR 72-500) koji je trebalo da stignu u Jat do kraja maja i početkom juna, najverovatnije neće nikada ni doći.

Situacija sa najmom aviona se dodatno zakomplikovala.

Lizing kompanija traži dodatne finansijske garancije srpske vlade da bi odobrila lizing. 

Kako smo nezvnično saznali od planiranog lizinga najverovatnije neće biti ništa, a očekivana pomoć Etihada u tom poslu je izostala.

Jat Airways će zbog ovakvog nepovoljnog razvoja događaja biti u velikom problemu da ispoštuje planirane obaveze prema svim potpisanim čarter ugovorima. Dragan Breneselović, izvršni direktor za prodaju i marketing koji je bio zadužen za potpisivanje čarter ugovora je smenjen tokom vikenda. On je potpisivao ugovore sa svakom turističkom agencijom koja bi mu se obratila, za sve zatražene letove i destinacije, iako Jat zbog manjka aviona nije u mogućnosti da sve ove letove i realizuje.

Novi generalni direktor Jat Airwaysa, Velibor Vukašinović je zato najavio sastanak sa svim domaćim turoperatorima, zakupcima čartera za ovu sezonu. Sastanak će biti održan 4. juna u prostorijama nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA. Tema sastanka će biti početak turističke sezone i nesigurnost ugovarača čarter letova kada su u pitanju obaveze prema putnicima i realizacija i kašnjenje ugovorenih čarter letova sa kompanijom Jat Airways.

Ova tema će biti i na dnevnom redu sastanka koji će dan kasnije organizovati Ministarstvo finansija i privrede Sektor za turizam, a na kome će osim predstavnika YUTA, biti i predstavnici Ministarstva saobraćaja i Direktorata civilnog vazduhoplovstva.