Putnici nemačke aviokompanije Lufthansa od sada će moći da putuju i avionima srpskog nacionalnog avioprevoznika Jat Airways-a zahvaljujući novom „kod šer“ (code share) ugovoru između ove dve aviokompanije. Kako je predviđeno ovim aranžmanom, Lufthansa će zakupljivati određeni broj mesta u avionima Jat-a koji saobraćaju na linijima između Beograda i nemačkih gradova Diseldorf i Frankfurt. 

„Veoma smo zadovoljni činjenicom da smo uspostavili dvosmernu i veoma značajnu saradnju sa trenutno najvećom aviokompanijom u Evropi, sa kojom od ranije imamo „kod šer“ sporazum o prevozu Jatovih putnika“ – izjavio je Srđan Radovanović, generalni direktor Jat Airways-a. „Mi se intenzivno zalažemo za saradnju sa drugim nacionalnim aviokompanijama, koja doprinosi efikasnijem saobraćaju i racionalnijem korišćenju resursa, kako ne bi dolazilo do preklapanja na pojedinim destinacijama. Pored ekonomske opravdanosti, ovakva saradnja u interesu je kako aviokompanija, tako i njihovih putnika“ – dodao je Radovanović.

Ovakav ugovor je postojao do pre nekoliko godina kada ga je Lufthansa samostalno raskinula zbog brojnih žalbi putnika na uslugu koju dobijaju u avionima Jat Airwaysa iako prilikom kupovine karte sa pravom očekuju standarde Lufthanse. Nakon što je Lufthansa povukla svoje oznake sa Jatovih letova, Jat je zadržao svoje oznake na Lufthansinim letovima pošto žalbi u suprotnom smeru nije bilo.

Novi dvosmerni kodšer koji je potpisan predstavlja veoma dobru vest iz nacionalnog prevoznika jer to znači da je veoma stroga i zahtevna Lufthansa prepoznala poboljšanje usluge kod Jat-a.

Zahvaljujući novim ugovorima putnici će za putovanje do Nemačke moći da biraju bilo koji od sledećih letova:

Beograd – Diseldorf
• 07:55 / pon, sre, pet, sub, ned / JU 360 ili LH 9529 / prevoznik: JAT

Beograd – Frankfurt
• 06:45 / svakodnevno / JU 8350 ili LH 1411 / prevoznik: LUFTHANSA
• 12:00 / svakodnevno / JU 350 ili LH 9521 / prevoznik: JAT
• 14:15 / svakodnevno / JU 8352 ili LH 1407 / prevoznik: LUFTHANSA

Od ranije je na snazi kodšer na liniji za Minhen koji sada nije bio predmet promena gde leti samo Lufthansa po sledećem redu letenja:

Beograd – Minhen
• 06:40 / svakodnevno / LH 1727 ili JU 8346 / prevoznik: LUFTHANSA
• 13:00 / svakodnevno / LH 1723 ili JU 8342 / prevoznik: LUFTHANSA
• 17:10 / svakodnevno / LH 1725 ili JU 8344 / prevoznik: LUFTHANSA