Na Sajmu turizma koji se održava u Beogradu centralno mesto je zauzeo nacionalni avioprevoznik Jat Airways. U obraćanju novinarima predstavnici srpske aviokompanije istakli su veliki uspeh koji je postignut na polju prodaje aviokarata i razvoja turizma u Beogradu i Srbiji.

Kako je Đorđe Vukotić, direktor prodaje za Srbiju i Zapadni Balkan istakao, veliki uspeh je postignut sa projektom "city break" u saradnji sa turističkom organizacijom Beograda, prijemnim turističkim agencijama i hotelima. Jat je zabeležio veliko povećanje stranih putnika koji tokom vikenda avionima ove kompanije dolaze u posetu Beogradu.

Dobri rezultati su zabeleženi i u redovnoj prodaji aviokarata, gde je ostvareno povećanje prihoda od 8%. Prema rečima, Dragana Breneselovića, izvršnog direktora za prodaju i marketing, Jat je u prošloj godini zabeležio 17,8% više putnika. Sa ovim rezultatom Jat je četvrti u Evropi po porastu broja putnika. Uspeh koji je posebno cenjen u aviosaobraćaju je i popunjenost putničke kabine, koja je prema rečima Breneselovića ima porast i do 10%.

Breneselović posebno ističe odličnu saradnju sa drugim aviokompanijama i smatra da su za postignute dobre rezultate u velikoj meri zaslužni i dugogodišnji sporazumi sa Alitalijom, Virgin Atlantic-om i posebno sa arapskim kompanijama Etihadom i Emirates-om.

Odlični rezultati u prodaji nastavljeni su i početkom ove godine. U januaru je zabeleženo povećanje od 8%. "Dobro smo radili, imali smo dobar pristup tržištu i agentima, napravili smo dobar izbor destinacija i frekvencija i to je uticalo da imamo i dobre rezultate u prošloj godini,  a verujem da ćemo sa dobrim poslovanjem i povećanjem broja putnika nastaviti i u ovoj godini" – istakao je Breneselović.

U pogledu poboljšanja putničkog servisa Jat priprema unapređenje online poslovanja. Uskoro bi trebalo da bude pokrenuta internet aplikacija za kupovinu aviokarata, koja je među najnpaprednijima na tržištu. Putnici će osim rezervacija i kupovine moći samostalno "iz fotelje" da vrše i izmene rezervacija.

Đorđe Vukotić se osvrnuo i na nove destinacije Jat Airways-a u letnjoj sezoni. "Hrvatske destinacije postaju bitan faktor za nas u Jatu", rekao je Vukotić i dodao da će ovog leta Jat ponovo leteti do Dubrovnika (tri puta nedeljno), do Pule (dva puta nedeljno), a prvi put posle 20 godina biće uspostavljen i redovan let do Splita (dva puta nedeljno).
Među novim destinacijama naći će se još jedan londonski aerodrom – Getvik, gde će Jat Airways uvesti letove u letnjoj sezoni kako bi izašao u susret povećanoj potražnji zbog Olimpijskih igara u Londonu.

Značajnu novost će predstavljati i povećanje frekvencije ka Moskvi koje će se obavljati preko noći kako bi se omogućila bolja povezanost sa letovima prema regionu.