Udaljeni vulkan Klivlend na Aleutskim ostrvima (Aljaska) počeo je da izbacuje lavu i oblake pepela do visine od oko 5.000m.

Rojters je upravo javio da je izdato upozorenje kontroloma letenja u regionu zbog mogućeg uticaja na odvijanje aviosaobraćaja.

Vulkan Klivlend (Clevelend Volcano) se nalazi 1500 km jugozapadno od Ankoridža. Visok je 1700m i zauzima polovinu nenaseljenog ostrva Čuginadak. Nalazi se tačno na glavnom vazdušnom koridoru između Azije i Severne Amerike. Najbliže naseljeno mesto je seoce Nikolski, udaljeno 72 km od vulkana.

Od jula ove godine vulkan ima erupcije slabog inteziteta. Juče (29. decembra 2011.) se dogodila jača eksplozija za koji Dejv Šnajder, geofizičar iz Aljaske vulkanske opservatorije kaže da predstavlja "posledicu nagomilanog pritiska usled ranijih učestalih slabijih erupcija".

Poslednju veliku erupciju vulkan je imao 2001. godine kada je u izbačena ogromna količana vulkanskog dima i pepela do visine od 12 km iznad zemlje.

Kako Rojters piše, ovaj vulkan je jedan od najaktivnijih među 90 vulkana na Aljasci, ali je ujedno i jedan od slabije opremljenih opremom za nadgledanje i istraživanje. Jedine dostupne informacije o trenutnoj erupciji dolaze sa satelitskih snimaka kao i iz svedočenja pomoraca i pilota koji su se našli u blizini.