Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije (DCV) je izdao danas dozvole avioprevoznicima iz Turske i Grčke koje su podnele zahtev za čarter letove sa aerodroma u Srbiji tokom letnje sezone 2014. godine.

Dozvole su izdate odmah nakon što je u DCV pristigla saglasnost Ministarstva za saobraćaj Republike Srbije, što je potvrdio i pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj Milutin Popović na 36. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu.

"Sve aviokompanije koje su tražile dozvole su ih i dobile. Prvenstveno smo pomagali Air Serbiji i sačekali smo da oni prvo potpišu ugovore sa turoperaterima. Što se tiče redovnog saobraćaja (sa Turskom, nap. aut) mi nastavljamo pregovore u ponedeljak i insistiraćemo na reciprocitetu i da se Air Serbia vrati na aerodrom na koji je nekad letela (Istanbul – Ataturk, nap. aut) i da bude isti broj letova srpskih i turskih prevoznika", rekao je Popović okupljenim novinarima na štandu Air Serbije.

U popodnevnom saopštenju Direktorata navedeno je da su četiri aviokompanije danas dobile dozvole za letove sa aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu i "Konstantin Veliki" u Nišu.

Čarter letove u letnjoj sezoni 2014. prema Turskoj će osim Air Serbije obavljati i Turkish Airlines za seriju letova na liniji Antalija – Beograd – Antalija, tri puta nedeljno (utorkom i dva puta subotom) u periodu od 24. maja do 27. septembra.

Freebird Airlines je drugi turski prevoznik koji je dobio dozvole za letove između Antalije i Beograda sa tri leta nedeljno: sredom, subotom i nedeljom u periodu od 19. aprila do 18. oktobra, kao i sa jednim letom nedeljno na liniji između Antalije i Niša. Ovaj let će se obavljati petkom u periodu od 6. juna do 19. septembra.


Foto: Freebird Airlines će i ove godine leteti između Antalije i Niša

Dozvolu je dobio i Onur let za 25 letova od Antalije do Beograda u periodu od 26. maja do 7. oktobra i za 25 letova na liniji Bodrum – Beograd od 29. maja do 7. oktobra.

Jedini grčki prevoznik koji će obavljati čarter saobraćaj prema grčkim ostvrima zajedno sa Air Serbijom je Aegean Airlines. Ova kompanija je dobila dozvole za letove na linijama Heraklion – Beograd (ukupno 12 letova) u periodu od 10. juna do 4. oktobra i na liniji Rodos – Beograd (12 letova) u periodu od 13. juna do 7. oktobra.

Kada je u pitanju izdavanje dozvola za obavljanje čartera stranim avio kompanijama, Direktorat civilnog vazduhoplovstva se pridržava procedura koje važe i za redovan avio- saopraćaj. "To znači da nam je bezbednost i sigurnost putnika i svih učesnika u vazdušnom saobraćaju na prvom mestu", kažu iz Direktorata.

Da bi neka strana čarter aviokompanija dobila dozvolu DCV mora da bude bezbedna, da ima  sertifikat vazduhoplovnih vlasti zemlje u kojoj je registrovana, da je tehnički osposobljena za obavljanje javnog avio-saobraćaja, da je vazduhoplovno osoblje sa važećim sertifikatima i da ima ugovor sa ovlašćenom turističkom agencijom u Srbiji koja će organizovati prevoz putnika u određenim intervalima.

Osim ovoga što navodi Direktorat kao uslov potrebno je i da dobije saglasnost Ministarstva saobraćaja Republike Srbije koja se ove godine čekala izuzetno dugo s obzirom da su prema planu Ministarstva ovi letovi bili predmet pregovora sa stranim vazduhoplovnim vlastima kako bi se ostvarili bolji uslovi za srpsku nacionalnu aviokompaniju Air Serbia.

Foto: Aegean Airlines, prvi put obavlja čarter saobraćaj između Srbije i Grčke