Italijanski ministar saobraćaja Mauricio Lupi se oštro usprotivio Lufthansinom zahtevu Evropskoj komisiji da zabrani investiciju Etihada u Alitaliju.

"Istina je da se Nemci nadaju da će Alitalia bankrotirati i tako im dozvoliti da raspodele naše tržište i da naše aerodrome pretvore u male stanice za prevoz putnika ka Frankfurtu i Minhenu",

Foto: Lufthansa je pre nekoliko godina osnovala posebnu kompaniju Lufthansa Italia sa sedištem u Milanu kako bi pokušala da preuzme tržište nakon što je Alitalia ukinula svoju bazu na aerodromu Milano – Malpensa.

istakao je u veoma oštrom obraćanju italijanskim novinarima ministar Lupi.

Lufthansa je pozvala Evropsku komisiju da zaustavi investiciju Etihada u Alitaliju zbog toga što je Etihad kompanija u državnom vlasništvi te bi investicija takve kompanije u Alitaliju narušila pravila konkurentnosti.

"Odbijamo da se ponavljaju dotacije i delimične renacionalizacije evropskih aviokompanija, bilo da ih vrše kompanije u državnom vlasništvu iz Evropske unije ili van Unije", istaknuto je u saopštenju Lufthanse koje je u ponedeljak 3. februara objavio Reuters.

Saopštenje nemačkog nacionalnog avioprevoznika došlo je samo dan nakon što je iz Etihada stigla potvrda da je ova kompanija ušla u završnu fazu pregovora sa Alitalijom u vezi sa mogućnostima ulaganja.

"U narednih 30 dana dve kompanije i njihovi savetnici će odrediti zajedničku strategiju razvoja koja će ostvariti ciljeve obe strane", saopštio je Džejms Hogan, predsednik i izvršni direktor Etihad Airwaysa.

Iako se Evropska komisija još nije oglasila po ovom pitanju jasno je da će zahtev Lufthanse naći kao velika prepreka planu Etihada i Alitalije kojoj je očajnički potreban partner koji bi dokapitalizacijom pokrio gubitke kompanije. Alitalia se od decembra 2013. nalazi u veoma teškoj finansijskoj situaciji. Krajem septembra minus Alitalije je iznosio preko 815 miliona evra. Ovaj dug je trebalo da pokriju Vlada Italije i Air France-KLM grupa, koja se povukla nakon što je Alitalia odbila njene stroge zahteve za otpuštanjem radnika i smanjenjem broja letova u interkontinentalnom saobraćaju.

Air France-KLM grupa se povukla iz vlasništva tako što je otpisala vrednost svojih akcija smanjivši svoj udeo u kompaniji sa 25 na ispod osam posto.