12. jul 2011.

Juče ponovo oboren rekord

U ponedeljak, 11. jula po drugi put ovoga meseca oboren je apsolutni dnevni rekord Aerodroma „Nikola Tesla“ po broju putnika. Rekordnih 14.694 putnika putovalo je na rasprodatim redovnim i 10 turističkih čarter letova. Među odlazećim putnicima primetno je bilo masovno prisustvo posetilaca muzičkog festivala Exit, koji su počeli da se vraćaju u svoje domove širom Evrope.

Za posetioce EXIT-a, JGSP Novi Sad je organizovao i autobusku liniju do aerodroma Nikola Tesla. Po rečima Milorada Vukašinovića, portparola novosadskog gradskog prevoznika, ova linija je izazvala pozitivne reakcije Novosađana i gostiju EXIT festivala. U JGSP-u su zadovoljni odzivom putnika, a linija će biti zadržana i po završetku festivala.

04. jul 2011.

Prethodna vest

Na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" u petak 01. jula ostvaren je istorijski rekord po broju putnika. Tog dana u aerodromskoj zgradi opsluženo je 14.320 putnika, čime je oboren rekord postavljen 16. avgusta prošle godine.

Očekuje se da će ovaj rekord biti veoma kratkog veka s obzirom na neprestani izraziti porast obima saobraćaja početkom ove letnje sezone.

Podaci o broju putnika za jun još nisu objavljeni na sajtu aerodroma ali se nezvanično pominje povećanje od oko 18 posto na mesečnom nivou što će značiti da je u ovom mesecu bilo preko 300.000 putnika. Ovo je 14-ti uzastopni mesec u kome broj putnika raste dvocifrenom stopom.

Kako su nam rekli na aerodromu došlo je i do promene saobraćajnih špiceva. Nekada su postojala dva kratka špica: jutarnji i popodnevni dok je danas situacija drugačija. Trenutno se mogu izdvojiti jedan jutarnji "Jatov" špic, kada većina Jatovih aviona odlazi ka svojim destinacijama i drugi poludnevni špic, koji počinje od 13 časova svakog dana i traje u kontinuitetu do večernjih sati. Tokom ovog perioda avioni konstantno poleću ili sleću u šta se može uveriti i svako ko se nađe u blizini aerodroma.

Građani Beograda sve češće iznad svojih glava vide avione koji koriste beogradski aerodrom. To je zbog toga što je aktiviran još jedan prilazni koridor aerodromu. Avioni sve češće po poletanju lete preko Bežanijske Kose, preleću Savu iznad Ade Ciganlije a onda skreću ka istoku i prave luk oko centra grada (iznad Dedinja, Konjarnika, Zvezdare i dalje okreću ka zapadu. Kako nam je rečeno na aerodromu, ovaj koridor će se sve više koristiti u budućnosti s obzirom da je saobraćaj na aerodromu značajno porastao pa su prethodna dva (jugoistočni iznad Rakovice i severozapadni iznad Ugrinovaca) već postali "tesni".

Na beogradski aerodrom sve češće sleću i veći uskotrupni avioni. Mnoge aviokompanije zbog povećane potražnje umesto prvobitno planiranih manjih aviona šalju veće. Tako se u poslednje vreme na beogradski aerodrom spušta sve više Airbus-ovih A321 čiji je kapacitet preko 200 putnika. Ovaj avion u poslednje vreme često šalju Alitalija, Aeroflot, Turkish Airlines, Atlasjet pa čak i Air France koji je do skoro leteo svojim najmanjim Airbus-om 318.

Posebno veliki porast beleži čarter saobraćaj. Skoro svakog dana, sa beogradskog aerodroma odleti neki avion za Antaliju, a ova destinacija je postala jedna od najposećenijih. Dešavalo se u poslednje vreme da bude i po šest letova u toku jednog dana ka ovom mediteranskom gradu.

Ako se uzme u obzir da turistička sezona tek počinje 1. jula, onda je verovatno da će ovaj impozantan dnevni rekord biti vrlo brzo ponovo oboren.