U godini kada obeležava 85 godina od osnivanja "Aeroputa", Jat je pokrenuo inicijativu da jedna ulica u Beogradu dobije ime Tadije Sondermajera, jednog od osnivača i direktora kompanije čiju je tradiciju, posle Drugog svetskog rata, nastavio Jugoslovenski aerotransport, sadašnji Jat Airways. Tim povodom, Vladimir Ognjenović, generalni direktor Jata, ugostio je porodicu Sondermajer koja živi u Beogradu.

Inicijativa je pokrenuta na 120. godišnjicu rođenja ovog velikana srpskog i jugoslovenskog vazduhoplovstva, pilota i prvog vazduhoplovnog inženjera u Kraljevini Jugoslaviji. Tadija Sondermajer potiče iz ugledne beogradske porodice, od oca Romana Sondermajera, Poljaka, koji je u Srbiju došao 1886, i bio prvi hirurg srpske vojske.

Kao dobrovoljac, Tadija je učestvovao u svim ratovima od 1912. do 1918. Tokom Prvog svetskog rata stupio u avijaciju i bio je jedan od dvojice pilota – lovaca, koji su aktivno učestvovali u francuskoj avijaciji na Zapadnom frontu. Bio je jedan od osnivača i potpredsednik Aerokluba. Njegova najveća zasluga je bila u osnivanju i višegodišnjem uspešnom vođenju "Aeroputa", čemu je prethodio lični poduhvat, let avionom "Potez 25" od Pariza do Bombaja i nazad do Beograda, od 20. aprila do 2. maja 1927.

U obrazloženju Jatove inicijative se ističe da je Tadija Sondermajer svojim delom i radom ostavio neizbrisiv trag u srpskoj istoriji prve polovine XX veka, posebno u Beogradu, gde je rođen i gde je proveo radni i životni vek. Za zasluge je odlikovan najvećim srpskim, jugoslovenskim i francuskim odlikovanjima, među kojima Karađorđevom zvezdom sa mačevima, zlatnom i srebrnom medaljom za hrabrost, Albanskom spomenicom, francuskim Ratnim krstom, Legijom časti i Ordenom oficirskog reda.

Više o Tadiji Sondermajeru pročitajte u tekstu B92: "Pionir sprske avijacije"