Indijski avioprevoznik Kingfisher Airlines je na ivici opstanka. Vazduhoplovni regulatorni organ Indije (DGCA) je zatražio hitnu reviziju reda letenja ove kompanije i objašnjenje za masovna otkazivanja letova.

Kingfisher poslednjih dana leti sa samo 28 aviona od 64 koliko ih ima u floti, pa su brojni letovi otkazani. DGCA smatra da je to nedopustivo i dala je rok od jednog dana da se saobraćaj vrati u normalu.

Indijski avioprevoznik, koji je jedan od najpoznatijih na svetu, već godinama beleži velike gubitke. Samo je u poslednja tri meseca prošle godine ostvaren gubitak od 88 miliona dolara. Prema pisanju indijskih listova, ova kompanija stvara gubitke od kada je počela da leti 2005. godine (osnovana je dve godine ranije – 2003).

Juče su ovoj kompaniji po nalogu poreskih vlasti blokirani poslovni računi. Kompanija ima i veliki problem sa isplatom zarada, a nedavno se zbog toga suočila i sa masovnim otkazom oko 50 pilota.

Kingfisher Airlines je trabalo da postane punopravan član Oneworld alijanse 10. februara, ali je sedam dana pre toga alijansa donela odluku o odlaganju pristupa. Prema zvaničnom soapštenju članstvo u alijansi će morati da pričeka dok se kompanija finansijski ne stabilizuje.

Kingfisher Airlines je jedan od najvećih indijskih avioprevoznika. Održava veliki broj linija u domaćem saobraćaju, kao i linije prema Londonu, Dubaiju, Hong Kongu, Singapuru, Bangladešu i Tajlandu. Kompanija je donedavno bila među sedam svetskih aviokompanija koje su imale pet zvezdica prema Skytrax-ovoj skali, na osnovu kvaliteta usluge koju pruža putnicima. U toku je revizija ove kategorizacije.