Španski avioprevoznik Iberia je od danas kao prva u svetu uvela samostalno obeležavanje putničkog prtljaga za predaju (checked baggage).

Putnici koji se prijavljuju za let online mogu samostalno da prijave i svoj prtljag i da odštampaju nalepnicu neophodnu za njegov transport. Putnik prilikom online prijave bira broj kofera koje predaje, nakon potvrde iz sistema, on dobija bar kod za svaki prijavljeni kofer, koji treba da odštampa. 

Na aerodromu može naći besplatne plastične držače za prtljažnu oznaku (bag tag) koje može da koristi više puta. Sa ovako pripremljenim koferom putnik odlazi na brzi šalter za predaju prtljaga (drop-off).

Ova mogućnost je trenutno dostupna putnicima Iberije, Iberije Express i Air Nostruma na letovima u domaćem saobraćaju, a uskoro će biti omogućena i na svim ostalim evropskim i interkontinentalnim letovima.

Sistem samostalnog označavanja prtljaga (self bag tag) je MyBagTag inicijativa u okviru Iberijinog Agora projektam, koji za cilj ima da poveća efikasnost kompanije, tačnost leta i da putnicima pruži kvalitetniju uslugu na aerodromima.

Usluga je pre današnjeg zvaničnog pokretanja prethodno testirana na aerodromima u Madridu, Malagi, Palmi, Barseloni i Alikanteu.