Iberia je ovog vikenda pokrenula svoju nedavno formiranu regionalnu aviokompaniju – Iberia Express. Ova kompanija je nastala sa ciljem smanjenja troškova. Iberia je u nju prenela četiri svoja Airbus-a A320, kojima će obavljati letove u kratkom i srednjelinijskom saobraćaju. Obavljanje ovog saobraćaja je veoma skupo za aviokompaniju koja je glomazna i predstavlja veliki sistem, zato su u Iberiji došli na ideju da ovaj saobraćaj učine profitabilnim tako što će ga izdvojiti iz matične kompanije i što će ga obavljati manjom i jeftinijom kompanijom.

Iberia Express je predmet spora matične kompanije sa radnicima, pošto prema planovima veliki broj pilota i kabinskog osoblja treba da pređe u novoosnovanu podružnicu gde bi radili za manju platu. Zbog ovoga je Iberia u poslednje vreme bila suočena sa nekoliko štrajkova, a novi su takođe u najavi, pošto problemi sa pilotima nisu rešeni. Štrajk koji je bio najavljen za kraj marta odložen je pošto su se obe strane saglasile da se nastavi sa pregovorima.

Prvi letovi nove kompanije Iberia Express (sa oznakom: I2) obavljeni su u nedelju 25. marta prema Palmi, Alikanteu, Sevilji i Malagi. Mreža linija će postepeno rasti do 17 destinacija tokom letnje sezone, a prve međunarodne linije biće Dablin, Napulj, Mikonos, Riga i Amsterdam. Ostale domaće destinacija koje će povezati Iberia Express će biti Granada, Menorka, Ibica, Fuerteventura, Lansarot i La Palma.

Planirano je da do kraja godine Iberia Express leti do preko 20 destinacija i ima ukupno 14 aviona, koji će biti iznajmljeni od matične kompanije. Iberia Express je u stoprocentnom vlasništvu Iberije, ali će imati sopstveni menadžment i autonomiju u donošenju operativnih odluka. Koncept poslovanja nove kompanije će biti lowcost, a karte će koštati od 25 evra po pravcu.