Redovan godišnji sastanak IATA je održan od 1. do 3. juna u Dohi uz učešće preko 200 najviših menadžera svetskih aviokompanija. Katar je tako postao prvi domaćin ovakvog sastanka u jednoj od zemalja Persijskog zaliva, i na taj način ugostio najžešće kritičare zalivskog modela poslovanja aviokompanija. Domaćin sastanka je bio izvršni direktor Qatar Airwaysa Akbar Al Baker, koji je na otvaranju istakao veliki značaj Katara za svetski vazdušni saobraćaj uprkos tome što se radi o jednoj veoma maloj zemlji.

Ono što je obeležilo ovaj sastanak su pak žestoke i otvorene kritike načina poslovanja arapskih avioprevoznika sa akcentom na tri najveća i najznačajnija: Etihad Airways iz Abu Dabija (UAE), Emirates iz Dubaija (UAE) i samog domaćina Qatar Airways iz Dohe (Katar).

Tokom trodnevnog skupa rasplamsala se rasprava zbog nedostatka transparentnosti u poslovanju zalivskih avioprevoznika. Posebno je naglašen najnoviji izveštaj koji ukazuje da je brzo napredujuća aviokompanija Etihad Airways dobila tri milijarde dolara beskamatnog zajama od vladajuće porodice u Abu Dabiju.

Jedan od najstrožih protivnika zalivskim kompanijama Karsten Spor, izvršni direktor Lufthanse je izjavio da bi trebalo da se pravila o državnoj pomoći primenjuju i van Evrope.

"Svi smo pročitali taj izveštaj, tako da mogu da smatram Etihad državnom kompanijom, kada taj državni novac teče ovuda", rekao je Spor.

Od tri zalivske kompanije Etihad je najviše bio na udaru kritika i to zbog toga što se tako dobijen državni novac koristi za kupovinu učešća u evropskim avioprevoznicima. Etihad Airways ima vlasnički udeo u Air Berlinu, Aer Lingusu, Air Serbiji, Etihad Regionalu (Darwin Airlineu), a po svemu sudeći postaće i suvlasnik (49%) Alitalije.

Na samitu se moglo čuti kako zalivski prevoznici sprovode svoj ekspanzionistički plan kroz ulaganje u infrastrukturne projekte uz pomoć države (aludirajući na izgradnju mega aerodroma u Dohi, Dubaiju i Abu Dabiju). Oni su u poslednjih deset godina značajno izmenili aviosaobraćaj, prepakovali su globalnu mrežu linija i stvorili nove veze i čvorišta, ostavljajući evropske i azijske aerodrome bez velikog broja transfernih putnika.

Dok Al Akbar iz Qatar Airwaysa i Hogan iz Etihada nisu želeli da komentarišu nijednu kritiku iz Evrope i SAD, oglasio se direktor Emiratesa Tim Klark.

On je odbacio sve optužbe da su zalivske kompanije nelojalna konkurencija i otvoreno poručio svima koji ih iznose da urade nešto po tom pitanju ili da zaćute.

"Ako nemate dokaze za to što tvrdite, onda nemojte o tome ni da govorite posebno što na taj način činite komercijalnu štetu", poručio je Klark avioprevoznicima koji su se pobunili.