IATA je izdala upozorenje na moguće velike gubitke avioindustrije u ovoj godini. Zbog vrtoglavog rasta cena sirove nafte, IATA očekuje da će brojne aviokompanije upasti "u crveno" i da će gubici koje će zabeležiti avioindustrija ove godine premašiti pet milijardi dolara.

IATA je juče izvršila ispravku prethodne procene profitabilnosti aviosaobraćaja u 2012. godini. Prema novoj proceni očekuje se za 14,3% manji profit nego što je to predviđeno u decembru.

Prema novoj proceni, glavni razlog je promena očekivane srednje cene sirove nafte, koja će prema IATA biti 115 dolara za barel umesto prvobitno procenjenih 99 dolara. Očekivani pad prihoda bi bio još veći da se u međuvremenu nisu dogodile i neke ohrabrujuće promene kao što je izbegnuta kriza evrozone, prvi znaci oporavka američke ekonomije, stabilizacija kargo tržišta i umerenije povećanje kapaciteta aviokompanija.

Očekuje se neznatan rast profita od samo 0,5%, dok je prema rečima Tajlera, 2% donja granica, koju kad pređu aviokompanije ulaze u gubitke.

Toni Tajler (Tony Tyler), izvršni direktor IATA očekuje da će ova godina biti puna izazova za aviosaobraćaj. Rizik od propasti evrozone sada je zamenjen novim opasnostima, a najveća od njih je rast cena sirove nafte.

Troškovi za gorivo će ove godine učestvovati sa 34% u svim operativnim troškovima aviokompanija i dostići će 213 milijardi dolara što će pojesti većinu ostvarenih prihoda.

Da će ova godina biti veoma rizična za avioindustriju moglo se videti odmah na početku, kada su mnoge aviokompanije proglasile bankrot ili prestale da lete. Sudeći prema najavama iz IATA može se očekivati da još aviokompanija prekine saobraćaj. Prva naredna bi mogla biti indijska Kingfisher Airlines, kojoj zbog velikih dugovanja i nedostatka novca za dalje operacije preti oduzimanje dozvole za letenje.