Izvršni direktor Qatar Airways-a Albar El Baker, je prošle nedelje na konferenciji za novinare na Dubai Air Show najavio otvaranja novih linija među kojima su nabrojani Zagreb, Helsinki, Zanzibar, Mombasa, Kigali, Gasim i Pert.

El Baker je u razgovoru za Arabian Business ovim destinacijama dodao i nove, među kojima je i Beograd. Kako je izjavio, u narednih 12 meseci biće otvoreno 15 novih destinacija i izdvojio Pert, Zagreb, Beograd, Helsinki i Sankt Peterburg.

Qatar Airways je druga arapska aviokompanija po veličini posle Emirates-a i jedan od najvećih naručilaca novih aviona. Na ovogodišnjem sajmu u Dubaiju, gde su i najavljene nove linije, Qatar Airways je naručio 50 modela Boeing 777, dok je od Airbus-a naručeno 50 aviona A320 NEO, najnovije generacije veoma popularnog aviona za srednjelinijski saobraćaj A320. Naručeno je i pet super-džamba (A380).

Skytrax je na ceremoniji na pariskom sajmu Le Burže, proglasio Qatar Airways za najbolju aviokompaniju na svetu u 2011. godini po ocenama putnika. Qatar Airways ima bazu na aerodromu u Dohi, odakle leti do preko 100 destinacija u 55 zemalja na svim kontinentima. Kompanija ima veoma dobru saradnju sa Lufthansom i sa aviokompanijama iz Star Alliance.

Qatar Airways ima potpisan SPA ugovor sa Jat-om o zajedničkoj prodaji na letovima ove kompanije. Po tom sporazumu putnicima su omogućene povoljne cene za letove iz Beograda preko Istanbula i Dohe ka Aziji i Australiji. Qatar je tokom ove godine u svoju mrežu destinacija dodao 14 novih evropskih gradova među kojima su i Budimpešta, Bukurešt i Sofija.