Profesionalci u avioindustriji će se početkom septembra okupiti u veoma velikom broju u Budimpešti, ali to neće biti konferencijski skup već humanitarna trka.

Na aerodromu u Budimpešti 7. septembra će biti održana humanitarna trka po aerodromskoj pisti. U duhovito osmišljenoj trci biće izabrani "najbrža aviokompanija", "najbrži aerodrom" ili "najbrži direktor", a njihova glavna nagrada će biti dobrobit dece obolele od raka.

Trka ima humanitarni karakter, a sva sredstva koja budu prikupljena odlaze za pomoć deci oboleloj od raka.

"bud:runways run" kako je zvaničan naziv ove trke organizuju zajedničkim snagama aerodrom u Budimpešti, Nike, Wizz Air i vazduhoplovni sajt Anna.aero drugu godinu zaredom. Prva trka je održana početkom septembra prošle godine.

Ovogodišnja trka će biti održana na pisti 13R-31L, koja je duga 3000m. Program će obuhvatati dve trke, jednu od 6km (dve dužine piste) i drugu od 12km (četiri dužine piste), a učešće u trci će se plaćati 75 evra za indivudualnog učesnika i 50 evra za svakog člana nekog tima. Sav novac prikupljen na ovaj način odlazi u humanitarne svrhe, a tim sredstvima će se pridodati i novac prikupljen od sponzora trke.

Dok trka bude trajala, na nekoliko sati će biti zatvorena ova pista dok će aviokompanije koristiti drugu pistu za sletanja i poletanja.

Među prijavljenima za ovogodišnju trku su i brojni menadžeri aviokompanija i aerodroma kao i njihovi zaposleni.

Prema tvrdnjama organizatorima u trci će učestvovati aviokompanije Adria Airways, Aer Lingus, Air Arabia, Air Baltic, Air Berlin, Air France, American Airlines, British Airways, ČSA, Etihad Regional, Germawings, LOT, Montenegro Airlines, Norwegian, Qatar Airways, Ryanair, Swiss, TAP, United, Vueling, Wizz Air i mnoge druge aviokompanije.

Drugi učesnici koji su navedeni su aerodromi Ljubljana, Birmingem, Bolonja, Budimpešta, Minhen, Hamburg, Helsinki, Krakov, London City, Oslo, Trst, Vankuver, portugalski i crnogorski aerodromi, kao i mnoge organizacije, udruženja i mediji poput ACI Europe, Eurocontrol, DHL, Flightglobal, Routes…

Rok za prijavljivanje učesnika je 20. avgust, a zainteresovani se mogu prijaviti preko ovog linka.