Predsednik i generalni direktor avio kompanije Etihad Airways, Džejms Hogan (James Hogan) sastao se sa komesarkom za saobraćaj Evropske komisije, Violetom Bulc.

On je tom prilikom naglasio prednosti koje ova avio kompanija pruža potrošačima u Evropi, predstavio njen doprinos evropskim ekonomijama koji se meri milijardama evra i naglasio rizike povezane sa pojavljivanjem protekcionističkog raspoloženja, navodi se u saopštenju ove kompanije iz UAE.

Hogan je izjavio da je vazduhoplovstvo globalna industrija, a ne regionalni posao, i da svaki potez kojim bi se sprečavao pristup stranim avio-prevoznicima i ograničila konkurencija ne bi bio samo na štetu Etihad ervejza i njegovih evropskih partnera, već bi se takođe osetio i u čitavoj industriji vazdušnog saobraćaja i potencijalno narušio međunarodno poverenje u posvećenost Evrope globalnoj trgovini i investicijama.

U saopštenju se navodi da je Etihad Airways direktno doprineo zajedničkom bruto nacionalnom dohotku 28 zemalja članica EU sa jednom milijardom američkih dolara, podržao je 11.000 radnih mesta, a računajući i kapitalna ulaganja ove kompanije u Evropi doprinos je skoro tri puta veći.

 

……………………………………………….
Foto: Violeta Bulc i Džejms Hogan

„Etihad Airways je posvećen Evropi. Međutim, sve veći otpor prema nama od strane malobrojnih protekcionistički nastrojenih konkurenata bi mogao da ima nenamerne posledice znatno šire od pukog zaustavljanja našeg rasta. Ukoliko se naš rast prekine ili budu ugrožene naše investicije u avio-kompanije, prava šteta po Evropu biće gubitak radnih mesta, gubitak povezanosti letova, izgubljene investicije u lokalne i nacionalne ekonomije i gubitak mogućnosti izbora za korisnike“, rekao je Hogan povodom sastanka sa predstavnicom Evropske komisije.