Grčka aviokompanija Aegean Airlines će preuzeti liniju Atina – Beograd od Olympic Aira, sa kojim je nedavno počela spajanje.

Nakon dužeg perioda Evropska komisija je odobrila spajanje dva grčka avioprevoznika u jednu kompaniju. Spajanje je počelo nedavno, a predviđeno je da dva prevoznika zadrže svako svoj brend, s tim da će sve administrativne funkcije biti centralizovane i njima će rukovoditi Aegean koji je zapravo kupac Olympic Aira.

Ekskluzivno za Aviokarta.net izvršni direktor Aegean Airlinesa Dimitrios Gerogijanis (na slici levo) govori o planovima dva prevoznika i o liniji ka Beogradu.

Sa njim smo razgovarali na nedavno održanom godišnjem sastanku izvršnih direktora Star Alliance u Beču. On je potvrdio da će 85 posto svih linija Olympic Aira dobiti oznake Aegeana, koji će nadalje biti nosilac saobraćaja i održavaće ove linije ili samostalno ili uz pomoć Olympica.

„Olympic Air će nastaviti da koristi svoj sopstveni brend. On će koristiti isključivo turboprop avione (Bombardier Dash 8 Q4100 i Q400, prim. aut) i kao takav biti regionalni prevoznik unutar jedinstvene mreže linija Aegeana i Olympica“, rekao je Gerogijanis.

Na liniji Atina –  Beograd će takođe doći do promena od naredne godine.

„Aegean će tu liniju preuzeti od Olympica i staviće svoju oznaku (A3, umesto OA). Do kraja januara liniju će održavati Olympic Air, a od početka februara ona prelazi u nadležnost Aegean Airlinesa“, kaže Gerogijanis za Aviokarta.net

Iako se menja operator linije i njena oznaka, prema Beogradu će i dalje leteti avioni Dash sa Olympicovim imenom. Aegean će iznajmiti ove avione od Olympica, a po potrebi, kada bude bilo više putnika na liniji će saobraćati Aegeanovi Airbus avioni. To praktično znači da ćemo na liniji Atina – Beograd imati prisutna oba grčka avioprevoznika.

Gerogijanis smatra da je investicija Etihada u Jat Airways i formiranje Air Serbije je pametan potez koji će zaista uticati na tržište. On kaže da će to svakako uticati i na rutu između Beograda i Atine, ali je optimista po pitanja opstanka grčkog prevoznika na ovoj liniji.

„Još smo previše zazeti poslovima oko spajanja dva prevoznika, pa ne stižemo da razmišljamo o eventualnoj saradnji sa srpskim nacionalnim prevoznikom“, rekao je Gerogijanis i dodao da će ova linija u narednih mesec-dva biti posebno posmatrana i da će se nakon toga doneti odluka o njenoj daljoj eksploataciji.

„Ova linija je jedna od najvažnijih za našu kompaniju, zajedno sa linijama ka ostalim prestonicama u regionu (Sofija, Tirana, Bukurešt). Verujemo da je ruta između Atine i Beograda dovoljno jaka i da će tu biti mesta i za nas, ali i za kasnija pojačavanja saobraćaja“.