Radne grupe Beograda i Prištine su postigle dogovor o slobodnom kretanju koji se osim na pet graničnih prelaza između Srbije i Mađarske i Hrvatske odnosi i na međunarodni aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu.

Prema sporazumu koji bi trebalo da bude sproveden u naredna dva meseca građani sa Kosova će moći da koriste aerodrom u Beogradu za putovanja u inostranstvo. Oni će to pravo ostvarivati na osnovu privremenih putnih dokumenata.

U saopštenju visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton se hvali postizanje ovog sporazuma ali se ne navode njegovi detalji. Članovi radnih grupa Beograda i Prištine se nakon sastanka održanog u Briselu nisu obraćali javnosti.

Ovakav sporazum je značajan korak ka uspostavljanju redovnog aviosaobraćaja između Beograda i Prištine.

Kada bude primenjen otvoriće se mogućnost da neka aviokompanija uspostavi i redovnu liniju, a da li će do toga doći zavisiće od komercijalnih interesa.

Tržište Kosova je veoma interesantno s obzirom da je tamošnja aviokompanija Belle Air nedavno bankrotirala nakon čega je prištinski aerodrom uprkos ogromnom potencijalu počeo da beleži pad broja putnika.