Generalni štrajk u Španiji je najavljen za sutra 29. mart 2012. godine. Dva najveća španska sindikata (UGT, CCOO) pozvala su svoje članove da sutra obustave rad i da izađu na ulicu.

Sindikati su predali plan štrajka Ministarstvu razvoja i saobraćaja u kome se navodi da će biti ispoštovan minimum rada. Ministarstvo je trenutno u pregovorima sa sindikatima, tako da se u toku današnjeg dana mogu očekivati novi detalji u vezi sa planiranim sutrašnjim generalnim štrajkom.

Prema procenama sutra će sa španskih aerodroma  biti obavljeno od 20 do 40% međunarodnih letova dok će svega 10% domaćih letova biti obavljeno prema redu letenja.

Ništa bolja situacija se ne očekuje ni u drugim saobraćajnim granama. Očekuje se da će biti ostvarena samo petina polazaka španske brze železnice AVE. U autobuskom saobraćaju će biti obavljeno dva do tri dnevna polaskaizmeđu gradova, dok će trajektne linije imati po jedan polazak dnevno.

Zbog generalnog štrajka koji će biti održan sutra u celoj Španiji, piloti Iberije koji su odavno u štrajku zbog pokretanja regionalne aviokompanije Iberia Express su najavili da će oni svoje obustave rada odložiti za 9. april. Od tog dana bi trebalo da u kraćim vremenskim intervalima obustavljaju rad svakog ponedeljka i petka najmanje mesec dana.