Nemački aerodromski operater Fraport je postigao dogovor sa slovenačkom vladom kojim je kupio većinski udeo u ljubljanskom aerodromu "Jože Pučnik".

Sporazum će biti potpisan u petak, 5. septembra posle podne, a detalji će biti saopšteni na konferenciji za štampu.

Postignut je dogovor prema kome će Fraport postati vlasnik 75,5 posto akcija ljubljanskog aerodroma i za to će platiti 177,1 milion evra.

Fraport će prema dogovoru izaći i sa ponudom za preostale akcije koje su trenutno u vlasništvu slovenačkog investicionog fonda.

Aerodrom Jože Pučnik je profitabilno preduzeće bez dugova. Godišnji obrt preduzeća iznosi 31 milion evra, a broj putnika je 1,3 miliona.

Fraport je nemački aerodromski operater koji upravlja aerodromom u Frankfurtu, koji je treći po prometu evropski aerodrom. Ovaj operater je stoprocentni vlasnik aerodroma u Džedi i većinski vlasnik aerodroma u Antaliji, Varni, Burgasu, Limi, a manjinski je vlasnik aerodroma Pulkovo (Sankt Peterburg, Rusija) i aerodroma u Hanoveru i Delhiju.

U Sloveniji postoji oštro protivljenje javnosti prodaji aerodroma koja smatra da je pogrešno prodavati vitalnu saobraćajnu infrastrukturu. Međutim, stručna javnost tvrdi da je privatizacija aerodroma neophodna za njegov dalji razvoj.