Delegacija američkih vazduhoplovnih vlasti (FAA – Federal Aviation Administration) dolazi sledeće nedelje u posetu Srbiji, saznaje Aviokarta.net u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva.

Amerikanci će boraviti tokom cele naredne nedelje sa ciljem da obave preliminarnu proveru domaće vazduhoplovne regulative.

Nakon toga otpočela bi procedura za svrstavanje Srbije u kategoriju 1 koja bi omogućila srpskim (ali i drugim) aviokompanijama uspostavljanje direktnog vazdušnog saobraćaja sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Iako je kategorija 1 neophodna samo za naše aviokompanije koje bi eventualno letele do SAD, ona nije uslov i za strane avioprevoznike, ali je od presudnog značaja za njihovu konačnu odluku. Ozbiljne aviokompanije će se upravljati ovom kategorizacijom prilikom donošenja odluke o uspostavljanju redovnog saobraćaja sa Srbijom.

Američka delegacija će se zanimati za stepen ispunjenosti uslova i za usklađenost sa američkom vazduhoplovnom regulativom. Njih će zanimati bezbednost, sigurnost, inspekcijski nadzor, ali i situacija u Jat Airwaysu koji bi u slučaju da Srbija dobije kategoriju 1 imao teoretsku mogućnost da uspostavi redovan saobraćaj sa SAD.

Naši stručnjaci očekuju da će ova preliminarna provera doneti pozitivno mišljenje koje će biti upućeno američkim vlastima, ali isto tako očekuju i da će delegacija pronaći izvesna neslaganja najviše usled razlika u evropskim i američkim propisima.


…………………………………..
Foto: Zastava ICAO, međunarodne vazduhoplovne agencije Ujedinjenih nacija

 

Naše vazduhoplovne vlasti bi nakon ove posete trebalo da rade na usaglašavanju propisa i na ispravljanju uočenih nedostataka.

Nakon toga u Srbiju će doći delegacija koja bi obavila finalnu proveru nakon čega bi usledilo i stavljanje Srbije na spisak zemalja koje ispunjavaju sve ICAO (International Civil Aviation Organisation) uslove (Kategorija 1). Nije poznato koliko bi vremena bilo potrebno dok Srbija ne dospe u kategoriju 1. Niko ne može da tvrdi da bi se to moglo dogoditi do leta.

Srbija se trenutno nalazi u kategoriji 2, gde su zemlje koje ne ispunjavaju sve uslove prema ICAO standardima. Tu se osim Srbije (i Crne Gore) nalaze i Bangladeš, Barbados, Belize, Obala Slonovače, DR Kongo, Gambija, Haiti, Honduras, Indonezija, Kiribati, Nauru, Nikaragva, Paragvaj, Filipini, Svazilend, Ukrajina, Urugvaj i Zimbabve.