Rusija, navodno, razmatra da ograniči prelet evropskim aviokompanijama preko Sibira kao odgovor na žestoke sankcije koje su primenjene na nedavno osnovanu niskobudžetnu aviokompaniju Dobrolet.

Ova je kompanija, osnovana od strane Aeroflota, kažnjena otkazivanjem lizing ugovora za dva Boeingova aviona 737-800, što je prouzrokovalo prekid operacija.

Kako je Aeroflot u svom saopštenju obavestio javnost Dobrolet je privremeno obustavio sve aviooperacije zbog sankcija Evropske unije. Ovoj kompaniji su otkazani lizing sporazumi, ugovori o održavanju aviona i osiguranje zbog čega ona nema mogućnost da nastavi sa obavljanjem saobraćaja.

Prema ruskim medijima Dobrolet je kažnjen jer je prva linija koja je otvorena bila između Moskve i Simferopolja na Krimu, čije ujedinjenje sa Rusijom je u toku, što Zapad ne priznaje.

Ruska asocijacija za vazdušni saobraćaj je zatražila od Vlade da hitno reaguje i da zaštiti interese domaćih aviokompanija i posebno da uzme u zaštitu Dobrolet. Od Vlade se traži da odgovori žestokim merama protiv stranih avioprevoznika i da im ukine povlašćeni tretman koji imaju u odnosu na domaće prevoznike stoji u zvaničnom saopštenju koje je preneo Itar-Tass.

Prema nezvaničnim izvorima rusko ministarstvo saobraćaja, u dogovoru sa ministarstvom spoljnih poslova planira da uvede restrikcije za letove zapadnih aviokompanija transsibirskom rutom, najkraćim putem između Evrope i Azije. Iz ministarstva su odbili da komentarišu ovakve navode.

Ako bi oni bili istina i ako se stvarno dogodi da vlasti uvedu ograničenja to će žestoko pogoditi najveće evropske aviokompanije poput Lufthanse, Air Francea, British Airwaysa i mnogih drugih koje koriste ovu rutu za svoje letove prema Kini, Japanu, Koreji.