Etihad Airways je predstavio plan za sledeću godinu na svojim linijama ka Australiji.

Od naredne godine do Sidneja i Melburna će leteti avioni A380, rekao je Džejms Hogan na CAPA avijacijskom samitu za region Australije i Pacifika koji se upravo održava u Sidneju. Etihad ima naručenih 10 aviona Airbus A380 i očekuje početak isporuke od proleća 2014. godine.

Hogan je objavio naredne poteze svoje kompanije kada se radi o letovima ka Australiji.

Air Serbia i superdžambo


Air Serbia ima svoje oznake na letovima Etihada od Abu Dabija do australijskih gradova, pa će tako uvođenjem aviona Airbus A380 na ove linije i Air Serbia imati svoju oznaku na letovima koje obavlja superdžambo, najveći avion na svetu.

Osim superdžamba na linijama ka Sidneju i Melburnu, biće uvedeni i dodatni letovi ka Melburnu i Brizbejnu, a na aerodromima u Sidneju i Melburnu Etihad će izgraditi luksuzne premijum salone za putnike biznis i prve klase.

Najavljeno je i otvaranje još jedne australijske destinacije. Od proleća 2014. Etihad će leteti direktno između Abu Dabija i Perta.

Detalji nove linije kao i datum uspostavljanja saobraćaja još nisu saopšteni.

Ova aviokompanija će paralelno sa širenjem svojih operacija u Australiji povećati vlasnički udeo u aviokompaniji Virgin Australia za 10% pa će tako ukupno posedovati 19,9% australijskog avioprevoznika.

Džejms Hogan je posebno naglasio značaj koji za razvoj Etihada u Australiji imaju partnerske kompanije iz Evrope, navodeći tu Air France, KLM, Alitaliju i Air Serbiju.

"Zajedno sa našim partnerima imamo kontinuirani talas letova iz Evrope do našeg globalnog čvorišta u Abu Dabiju gde postoje konekcije do značajnog broja destinacija iz naše mreže", rekao je Hogan tim povodom.

On je govorio i o nekoj vrsti nove alijanse koja se uspostavlja, a koja okuplja avioprevoznike povezane vlasničkom strukturom, pri tom misleći na kompanije u kojima Etihad ima vlasnički udeo poput Virgin Australije, Air Berlina, Air Seychellesa i najnovijih Air Serbije (Jat Airwaysa) i Jet Airwaysa (Indija).

Ova neformalna alijansa pokriva više od 420 destinacija sa 500 aviona i prevozi preko 96 miliona putnika godišnje.