Vlada Indije odobrila je prodaju manjinskog vlasničkog udela Jet Airwaysa arapskom Etihad Airwaysu. Nakon odobrenja, Etihad i Jet Airways su izdali zajedničko saopštenje za medije u kome navode detalje postignutog dogovora.

Etihad će postati vlasnik 24% akcija Jet Airwaysa i za to će platiti 379 miliona američkih dolara. Postignut je i dogovor o strateškom partnerstvu.

Dve kompanije će kroz strateško partnerstvo potpisati kodšer sporazum na preko 140 linija. Jet Airways će nastaviti da razvija svoja dva glavna čvorišta u Indiji u Delhiju i Mumbaju i da preko njih povezuje veliki broj indijskih gradova sa Abu Dabijem i dalje sa celim svetom. U planu je i otvaranje novih linija između Abu Dabija i Indije.

Frequent Flyer programi dve kompanije će biti u potpunosti integrisani i pružaće svim svojim članovima podjednake povlastice, a omogućiće im daleko više mogućnosti za ostvarivanje nagradnih poena i za napredovanje u programu.

Air Canada

Etihad je samo dan kasnije potpisao memorandum o razumevanju sa Air Canadom, kanadskom nacionalnom aviokompanijom. On podrazumeva potpisivanje kodšer sporazuma i učevršćivanje veza između Bliskog istoka i Severne Amerike. Dve kompanije će osim kodšer sporazuma raditi na ujednačavanju dva frequent flyer programa.