Memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu između kompanija Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i domaćeg avio prevoznika Jat Airways trebalo bi da bude potpisan sredinom aprila u Beogradu, najavio je danas ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić koji boravi u radnoj poseti Abu Dabiju.

Ministar Dinkić je današnji sastanak sa predstavnicima kompanije Etihad ocenio izuzetno uspešnim.

Etihad and Jat Airways partnership confirmed

Etihad (EY) and Serbian Jat Airways (JU) will sign a memorandum of understanding (MoU) for creating a strategic partnership. Mladjan Dinkic, Serbian Minister of Finance and Economy announced in Abu Dhabi that MoU would be signed in Belgrade next month.

 

According to the agreement made with Etihad, this company will participate in Jat Airways fleet renewal and will become one of the owners of Jat Airways (49%) with the right to manage the company.

 

This year regular daily flights Belgrade – Abu Dhabii should be opened. Furthermore, a connection Belgrade – Berlin – Chicago is also planned to start soon after. This line will be maintained by Air Berlin which is also owned by Etihad.

On je dodao da se razgovaralo o strateškim pravcima i detaljima buduće saradnje Jat Airways-a i Etihada.

„Želimo da JAT postane profitabilna kompanija i ponos Srbije. Uveren sam da će Etihad biti idealan partner za našu nacionalnu avio kompaniju. Dogovorili smo se da već sredinom aprila njihov menadžment dođe u Beograd. Oni već od početka aprila kreću sa detaljnom analizom poslovanja JAT-a. Verujem da ćemo već sredinom aprila imati dobre vesti i da ćemo u naredna dva meseca završiti sve dogovore o strateškom partnerstvu JAT-a i Etihada“, izjavio je Dinkić.

Komercijalna saradnja Jat Airwaysa i Etihada podrazumeva uvođenje svakodnevnih letova na liniji Beograd-Abu Dabi od sredine godine, kao i otvaranje linije u saradnji sa Air Berlin-om na relaciji Beograd-Berlin-Čikago i još tri destinacije za Sjedinjene Američke Države.

Partnerstvo Jat Airwaysa i Etihada podrazumeva i kompletnu modernizaciju Jatove flote, odnosno nabavku novih aviona, na osnovu čega bi Etihad mogao da preuzme 49 odsto vlasništva u Jatu i zaključi dugoročni ugovor o upravljanju kompanijom. To bi obezbedilo da Jat postane deo alijanse Etihada i omogućilo bi profitabilno poslovanje naše nacionalne avio kompanije u budućnosti. Etihad je izrazio spremnost da odmah pomogne Jatu u lizingu 4 nova aviona koji su potrebni već od juna zbog početka turističke sezone.

Etihad raspolaže sa flotom od 72 savremena aviona. Prošle godine ova kompanija ostvarila je prihod od 4,8 milijardi dolara, a poseduje manjinsko vlasništvo i pravo upravljanja u nemačkom Air Berlin, irskom Aer Lingus, Virgin Australia i Air Seychelles.

Dinkić će se tokom narednih dana sastati i sa predstavnicima kompanija Mubadala Aerospace i Mubadala ATIC koje su zainteresovane za saradnju i strateško povezivanje sa Jat Tehnikom.