Etihad Airways će formirati evropskog regionalnog avioprevoznika od švajcarskog Darwin Airlinea u kome je upravo preuzeo 33,3 posto akcija, objavljeno je kao udarna vest prvog dana vazduhoplovnog sajma Dubai Airshow 2013.

Darwin Airline će nakon što regulatorne vlasti odobre manjinsku investiciju Etihad Airwaysa biti rebrendiran kao Etihad Regional i počeće sa redovnim evropskim saobraćajem pod tim imenom.

Ženeva – Beograd od maja 2014.

Etihad Regional (Darwin Airline) je treća aviokompanija koja je u kratkom roku objavila pokretanje linije između Ženeve i Beograda. Na ovoj liniji od 19. decembra 2013. leteće švajcarska nacionalna aviokompanija Swiss International Air Lines, a od 24. januara i lowcost prevoznik easyJet.
 

Ženeva -Beograd je ruta koja je godinama bila sasvim neshvatljivo ignorisana od velikog broja aviokompanija, iako su brojna istraživanja tržišta i praćenja kretanja putnika pokazivali njen ogroman potencijal.
 

Od nepostojanja redovnog leta na ovoj ruti u vrlo kratkom roku dobili smo čak tri avioprevoznika koji će se nadmetati za naklonost putnika.

Ideja Etihada je da ova švajcarska kompanija poveže sekundarne evropske aerodrome iz svoje postojeće mreže sa aerodromima do kojih Etihad leti u Evropi, kao i sa važnim čvorištima Etihadovih partnera: Berlinom i Diseldorfom (Airberlin) i Beogradom (Air Serbia).

Etihad od 1. juna 2014. otvara redovnu svakodnevnu liniju od Abu Dabija do Ciriha, koji će postati glavno čvorište Etihad Regionala.

"Ovo je krupan korak za Etihad Airways. Sa našim novim partnerom stvaramo jedinstveni pristup jedne mrežnom razvoju jedne globalne aviokompanije. Evropski putnici će sada biti u prilici da iz veoma velikog broja evropskih gradova budu direktno povezani na Etihadovu mrežu linija", rekao je Džejms Hogan, izvršni direktor Etihad Airwaysa povodom objavljivanja preuzimanja manjinskog vlasništva u Darwin Airlineu.

Darwin Airline će postati sedmi po redu član neformalne Etihadove alijanse aviokompanija u kojima ova kompanija ima vlasnički udeo posle Virgin Australije, Air Seychellesa, Airberlina, Air Lingusa,  Jet Airwaysa i Air Serbije.

Ova kompanija sa sedištem u Luganu i glavnom bazom na aerodromu u Ženevi leti do 21 destinacije u Evropi koristeći deset turboelisnih aviona Saab 2000 sa kapacitetom za 50 putnika.

Etihad će postati vlasnik trećine ove kompanije što će mu dati pristup regionalnom tržištu aviosaobraćaja u Evropi, a Darwinu će omogućiti nastavka rada i širenje.

Prema objavljenom planu svi avioni Darwina će dobiti oznake "Etihad Regional" ali će zadržati i oznaku "operated by Darwin Airline" kao i postojeći logo ove kompanije. Oni će nastaviti da lete pod švajcarskom zastavom i koristiće postojeći Darwinov ICAO kod (F7). Darwin Airline (ubuduće Etihad Regional) će pristupiti Etihad Guest frequent flyer programu.

Od aprila naredne godine Etihad Regional će leteti na 21 liniji sa 18 novih destinacija. Mreža linija ukljućiće sve Etihadove "kapije" u Evropi: Ženevu, Amsterdam, Pariz, Diseldorf, Beograd i Cirih (od juna 2014).

Mnogi gradovi biće povezani sa čvorištima Airberlina i Air Serbije, koje će postaviti svoje oznake na Etihad regional letove.

Nove linije koje će biti uspostavljene od aprila naredne godine su od Diseldorfa do Berlina, Kembridža i London Cityja, od Berlina do Poznanja i Vroclava, od Ženeve do Tuluza, od Ciriha do Lajpciga i od Rima do Tirane i Zagreba. U maju 2014. bitće otvorene i linije od Ciriha do Ženeve, Firence i Torina i od Ženeve do Beograda. U junu 2014. uspostaviće se linije od Ženeve do Bordoa, Marseja, Nanta i Verone.