Italijanska aviokompanija Alitalia, nakon dužeg vremenskog perioda, ostvarila je u prvih par meseci, prema navodima italijanskih medija, poboljšanje u poslovanju.

Šta se pod tim tkonkretno podrazumeva, zvaničnici kompanije nisu objasnili, ali uprkos tome problemi nastavljaju da se gomilaju i dobijaju na težini. Da li će to ostvareno poboljšanje biti dovoljno da se napeti i pomalo mukotrpni pregovori sa Etihad Airwaysom uspešno privedu kraju, videće se.

Autor teksta je Bojan Aranđelović, redovan čitalac sajta Aviokarta.net, čije tekstove smo i ranije objavljivali i kome se zahvaljujemo na još jednom odličnom tekstu koji nam je ustupio.

Jedno je sigurno – nakon odustajanja grupacije Air France-KLM od ulaganja u ovu kompaniju, poziv Etihad Airwaysa je poslednji i hitan za ukrcavanje na „let spasa“.

Etihad je nakon nekoliko meseci praćenja i konstantnih analiza bilansa i poslovanja kompanije poslao vrlo jasan, detaljan ali i bolan plan za oporavak. Suštinu plana čine tzv. četiri tačke, koje se za italijansku stranu čine teško ostvarljivim ali, kažu, postoje uslovi da se pregovori nastave. Drugih opcija za spas na vidiku nema a uprkos tome italijanska vlada pokušala je da na sve moguće načine umanji bol i „smekša“ zahteve Etihada. To im, međutim, nije pošlo za rukom. Planom su, takođe, planirana ulaganja u iznosu od 300 do 550 miliona evra koja bi omogućila Etihadu sticanje 40% učešća u vlasništvu nad kompanijom.

Plan za oporavak predviđa:

  • smanjenje broja zaposlenih za oko dve hiljade i transfer viška letačkog osoblja (pilota i kopilota) u Etihadovu bazu u Abu Dabiju,
  • otpis dela duga u iznosu od 400 miliona evra prema bankama tj. njegovo konvertovanje u kapital,
  • garancije koje bi štitile Etihad od mogućih fiskalnih penala i prethodno nerešenih sporova sa Windjet-om i AirOne-om,
  • favorizaciju i razvoj aerodroma Milano – Linate na uštrb aerodroma Milano – Malpensa kao i razvoj mreže brze železnice.

Prevoznik iz Emirata očekuje da smanjenje broja zaposlenih bude realizovano u kratkom roku.
 

…………………………..
Foto: James Hogan, generalni direktor Etihad Airwaysa je postavio stroge uslove za pomoć Alitaliji

Sa druge srane, Alitalia se „plaši“ mogućih velikih štrajkova i obustave rada usled velikog planiranog otpuštanja i, prema tvrdnjama italijanskih sindikata, velikih ušteda koje su premašile 400 miliona evra na godišnjem nivou.

Ništa manje neće biti bolno ni za UniCredit banku i Intesa Sao Paolo grupaciju koje su najveći poverioci ali i akcionari Alitalije. U dosadašnjem spašavanju posrnulog prevoznika, pomenute banke učestvovale su sa preko 700 miliona evra kredita, uplaćenog kapitala i garancija.

Osvrnuvši se na ozbiljnost problema i finansijsku nestabilnost, iz Abu Dabija poručuju da bi banke trebalo da naprave korak napred kako bi se izbegla dodatna akumulacija gubitaka. Smatraju, ovakva žrtva bila bi adekvatno nadoknađena kroz prihod koji bi nova alijansa ostvarila. Bez adekvatnog partnera, koji bi pomogao kompaniji da povrati staru slavu i poverenje putnika, Alitalia je izložena riziku obustavljanja saobraćaja i prekida operacija.

Osim pomenutih problema, italijanska vlada suočena je i sa mogućom žestokom reakcijom političkih struktura na severu zemlje budući da je u prvi plan stavljen razvoj saobraćaja sa manjeg aerodroma Linate dok bi veći, Malpensa, bio pretvoren u cargo centar.

Podsećanja radi, Etihadov biznis plan za Alitaliju predviđa:

  • Jačanje međunarodne mreže letova sa aerodroma Linate u Milanu. Da bi to bilo učinjeno, neophodno je da italijanski zakonodavci izmene postojeći zakon prema kojem je trenutno dozvoljeno 18 avio operacija po satu. Među potencijalnim novim odredištima pominju se Berlin, Minhen, Istanbul ali i veza sa Abu Dabijem, pored postojećih letova koje Etihad obavlja ka aerodromu Malpensa.
  • Izmeštanje i jačanje cargo centra na aerodrom Malpensa kao i nova veza sa Šangajem.
  • Centralna uloga rimskog aerodroma Fiumićino koji bi postao hub za letove ka američkom kontinentu dok bi Abu Dabi dobio status čvorišta za putnike koji putuju ka Aziji, Australiji i ostalim delovima sveta.
  • Ograničavanje prisustva low cost kompanija na glavnim čvorištima.

Iskrcavanje na tlo Italije je od strateške važnosti za Etihad budući da bi to omogućilo dodatno jačanje već značajnog prisustva u Evropi. Italijanska javnost ali i poznavaoci prilika u avio saobraćaju smatraju da bi alijansa između dve kompanije bio odličan potez koji bi doprineo obnavljanju avio transporta u Italiji i oporavku jednog od najvećih ponosa te zemlje.