IATA je dodelila zlatnu medalju aerodromu Abu Dabi za dostignuća u okviru programa za ubzavanje putničkih kretanja – Fast Travel.

To je prvi bliskoistočni aerodrom koji je dostigao sve predviđene standarde u šest aerodromskih procedura koje IATA prati.

Radi se o samostalnim automatizovanim procedurama prijave za let (check-in), predaja prtljaga (luggage drop-off), provera dokumenata, promena rezervacije, samostalno ukrcavanje (self boarding) i praćenje zagubljenog prtljaga (bag recovery).

Toni Tajler (Tony Tyler), izvršni direktor IATA je nagradu Fast Travel uručio izvršnom direktoru aerodroma Džejmsu Benetu tokom prigodne ceremonije održane u Abu Dabiju.

IATA je pokrenula u ovoj godini Fast Travel program kako bi smanjila troškove aerodroma i aviokompanija i kako bi se pojednostavile tranzitne opcije putnicima. U programu učestvuju aviokompanije sa svojim matičnim, baznim ili čvorišnim aerodromima. Tako je nagradu koju je dobio aerodrom Abu Dabi zapravo priznanje kako ovom aerodromu tako i njegovoj glavnoj aviokompaniji Etihad.

Prethodno je istu nagradu osvojila i nemačka Lufthansa i to za dva svoja aerodroma u Frankfurtu i Minhenu.

Fast Travel IATA nagradu poseduju i aerodrom Kopenhagen (u paru sa SAS Scndinavian-om), London Gatwick (sa British Airways-om), Oklend (sa Air New Zealand-om) i Peking (sa Air China-om).