Etihad Airways je u saopštenju za mediji izneo informaciju da su višemesečni pregovori sa italijanskom aviokompanijom Alitalia ušli u završnu fazu.

Aviokompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata je pripremila uslove pod kojima će uzeti učešća u privatizaciji i ujedno spašavanju Alitalije od bankrota.

U saopštenju nisu precizirani uslovi, ali se navodi da je sledeći na upravnom odboru Alitalije i na njenim akcionarima da prihavate ovaj predlog nakon čega će Etihad pripremiti finalnu dokumentaciju koja će omogućiti realizaciju predložene transakcije.

Navodi se takođe da će ulaganje u Alitaliju biti urađeno u skladu sa pravilima Evropske unije.

Predsednik i generalni direktor Etihad Airwaysa Džejms Hogan je izjavio da je oduševljen što mogu da krenu dalje u ovom poslu i da se raduje uspešnom okončanju predložene transakcije sa Alitalijom.

"Dokapitalizacija Alitalije je ulaganje koje je dobro ne samo za dve aviokompanije već će otvoriti još veće mogućnosti za putovanja zbog posla ili odmora do i od Italije, što je još važnije", rekao je Hogan.

"Ovo je izvanredan ishod za Alitaliju. Investicija će nam omogućiti finansijsku stabilnost i potvrdiće ključnu ulogu Alitalije u avioindustriji i turizmu", nije krio svoje oduševljenje Gabriele Del Torchio, generalni direktor Alitalije.

Etihad Airways već poseduje nekoliko evropskih aviokompanija: Aer Lingus, Air Berlin, Air Serbiju i Etihad Regional (Darwin Airline), a zbog netransparentnog načina poslovanja je već neko vreme pod istragom Evropske komisije. Potencijalno ulaganje u Alitaliju izazvalo je žestoko protivljenje velikih evropskih aviokompanija.