Kako pišu nemački mediji Etihad Airways razmatra spajanje Airberlina i Alitalije. U nemačkoj kompaniji Etihad ima 38,5% vlasništva dok sa Alitalijom već nekoliko meseci traju pregovori o preuzimanju manjinskog paketa.

Navodi se kako trenutno generalni direktor Etihad Airwaysa Džejms Hogan (James Hogan) traži podršku nemačke vlade za spas Airberlina, drugog po veličini i snazi nemačkog avioprevoznika iza Lufthanse.

Airberlin mora da ostane nemačka aviokompanija kako ne bi izgubio svoja saobraćajana prava zbog velikog vlasničkog udela neevropske kompanije i to je nešto čega se najviše plaše u Etihadu, pošto bi u tom slučaju Airberlin za njih postao bezvredan.

Razmatra se dokapitalizacija kompanije tako da Etihad poveća svoj udeo do maksimalno dozvoljenih 49,9 posto.

Takođe se planira da se iz kompanije isključe mali akcionari koji drže oko 38 posto tako što bi njihove akcije otkupio aktuelni menadžment. Doneta je odluka da se kompanija povuče sa londonske berze i da se iz akcionarskog društva prebaci u društvo sa ograničenom odgovornošću (GmbH).

U isto vreme se u Italiji vode pregovori o spašavanju Alitalije. Navodno bi Etihad preuzeo 40 posto akcija Alitalije koja trenutno ima nagomilane dugove od preko 800 miliona evra.

Kako prenosi Deutsche Welle u jutros objavljenoj udarnoj priči, Etihad razmatra način na koji bi spojio ove dve kompanije koje obe grcaju u finansijskim problemima.

Mediji u nemačkoj prenose informaciju kao nezvaničnu uz napomenu da se razmatraju sve mogućnosti kako bi Airberlin sačuvao svoja međunarodna saobraćajna prava (rute, aerodromske slotove) i da je jedna od njih i neka vrsta spajanja sa Alitalijom.


Foto: Avion Airberlina sa kombinovanim oznakama Airberlina i Etihad Airwaysa, (c)Oliver Pritzkov, berlinspoter.de