Etihad Airways se povlači iz programa ocenjivanja aviokompanija koje sprovodi Skytrax, ugledna britanska firma koja se bavi savetovanjem u oblastima turizma i avisaobraćaja.

Kako je navedeno u veoma šturom saopštenju ova odluka se odnosi "na povlačenje iz Skytrax nagrada, uključujući i Skytrax nagrade za najbolju svetsku aviokompaniju i Skytrax istraživanje zadovoljstva putnika".

Etihad navodi da je odluka doneta nakon što je obavljen pregled kriterijuma i merenja Skytraxovog sistema procenjivanja aviokompanija.

Ova prilično čudna odluka ukazuje da je Etihad Airways zapravo nezadovoljan rezultatima istraživanja Skytraxa i ocenama dobijenim od strane putnika.

"Upitno je da li se ovde radi o obmanjujućem saoštenju iz koga su isključene neke važne činjenice koje ukazuju na rejting aviokompanije", kažu u Skytraxu tim povodom.

Oni objašnjavaju "da aviokompanija ne može da traži da bude povučena iz godišnjih nagrada za najbolje aviokompanije, pošto su rezultati posledica glasova putnika".

"Skytrax ne vrši kontrolu nad nominacijama, a neprihvatljivo je da nakon toga pokušamo da prikrijemo rezultate javnog glasanja", oštro poručuju iz Skytraxa naglašavajući da su putnici i učesnici u anketi jedini merodavni u izboru aviokompanija koje su nominovane kao i u ocenjivanju njihovih usluga.

Suprotno upućenom zahtevu da budu isključeni iz istraživanja o kvalitetu usluga koje pružaju putnicima Etihad u svom saopštenju navodi da im je "merenje zadovoljstva korisnika i njihovo mišljenje veoma bitno". Oni navode da redovno prate mesečna istraživanja u avioindustriji "i preduzimaju sveobuhvatne mesečne ankete kako bi pratili nivo zadovoljstva korisnika koristeći te uvide za unapređenje svojih proizvoda i usluga".

Etihad Airways je inače na Skytraxu ocenjen veoma visokom ocenom. Ova kompanija je svrsatana u malobrojnu grupu aviokompanija sa četiri zvezdice (svega 35 aviokompanija), a u više od 110 kategorija kompanija ima tri zvezdice samo u tri ili četiri kategorije. Sve ostale usluge su ocenjene najvišim ocenama. Međutim kada se radi o prikazima putnika Etihad Airways je u istoj poziciji kao i sve ostale aviokompanije, ima od najviših do najnižih ocena, ali to je nešto što je predstavlja subjektivni stav samih putnika.

Prema svim ovim pokazateljima i prema glasanju velikog broja putnika iz 160 zemalja za prošlu godinu izabrana je aviokompanija Emirates za najbolju na svetu, ispred Qatar Airwaysa, Singapore Airlinesa, ANA, Asiana Airlinesa, Cathay Pacifica i Etihad Airways koji je završio, na očigledno uvredljivom, sedmom mestu, ispred Garude, Turkisha i australijskog Qantasa.