Etihad Airways očekuje da će u utorak, 6. januara letove obavljati po uobičajenom redu letenja, obnavljajući redovne aktivnosti nakon značajnih poremećaja uzrokovanih lošim vremenskim prilikama tokom vikenda, navodi se u zvaničnom saopštenju ove kompanije.

Etihad Airways će obaviti i četiri dopunska leta, za Džakartu i Džedu, i za Bangkok i Puket sutra koji će pomoći putnicima čija su planirana putovanja prekinuta.

Očekuje se da će više od 95 odsto putnika čije je putovanje prekinuto usled guste magle, koja je dovela do zatvaranja međunarodnog aerodroma u Abu Dabiju za poletanja i sletanja otputovati u 6. januara ujutro, dok će preostali putnici napustiti aerodrom do kraja dana.

Doprinos ovim nastojanjima su dali i putnici koji su prvobitno imali zakazane letove za 5. i 6. januar, a koji su iskoristili ponudu Etihad Airwaysa za besplatno odlaganje putovanja za kasnije termine u januaru.

Etihad Airways je angažovao više od 500 dodatnih radnika na aerodromu u Abu Dabiju i na lokacijama u gradu tokom vikenda kako bi pomogli putnicima koji su usled magle zadržani u Abu Dabiju. Posluženo je više od 15.000 obroka na aerodromu i obezbeđen je smeštaj u više od 2.000 hotelskih soba u gradu.

Ova aviokompanija je najavila da će razmotriti svoju politiku o tome koliko dugo avion može boraviti na tlu sa ukrcanim putnicima dok očekuje slobodan slot za poletanje. 

Iako je tokom vikenda prioritet dala prevozu putnika do njihovih odredišta, aviokompanija je prihvatila zabrinutost korisnika njenih usluga i obavezala se da će razmotriti svoje procedure čim to bude izvodljivo.

Međunarodni aerodrom u Abu Dabiju bio je prinuđen da 3. januara 2015. godine na određeno vreme obustavi letove jer je vidljivost pala ispod praga bezbednosti koji propisuje Uprava za civilno vazduhoplovstvo.

Putem saopštenja za javnost Etihad Airways se "izvinjava svojim gostima za sve neprijatnosti koje su nastale usled prekida rada aerodroma iz propisanih bezbednosnih razloga i zahvaljuje im se na strpljenju koje su pokazali tokom ovih nekoliko teških dana".