Etihad Airways, nacionalna aviokompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata, danas je potvrdila da su neophodna zvanična odobrenja i saglasnosti kojima se potvrđuje strateško partnerstvo između Air Serbije i Etihad Airwaysa dobijena, navodi se u zvaničnom saopštenju ove kompanije.

Vlada Srbije je 1. avgusta 2013. potpisala dugoročni ugovor o strateškom partnerstvu sa Etihad ervejzom i najavila plan za oporavak Er Srbije vredan 200 miliona dolara.

Još uvek bez upisa vlasništva !
U Centralnom registru hartija od vrednosti Republike Srbije još uvek nije upisano vlasništvo Etihad Airwaysa i u ovom registru ne smeju da daju informacije o tome da li je stigao zahtev za promenu vlasničke strukture ili ne.

Predsednik i generalni direktor Etihad Airwaysa, Džejms Hogan (James Hogan) izjavio je da će na osnovu dobijene zvanične potvrde, inicijalni zajam dat Air Serbiji u vrednosti od 40 miliona dolara biti preinačen u akcijski kapital.

„Sa zadovoljstvom potvrđujem da je Etihad Airways sada deoničar Air Serbije sa udelom od 49 odsto. Ova investicija predstavlja osnov našeg partnerstva sa Vladom Srbije i zajedničkih napora koje ćemo ulagati kako bi se Air Serbia razvila u regionalnog lidera u oblasti vazduhoplovstva.“

Potpredsednik Vlade, Aleksandar Vučić izjavio je: „Veoma smo zadovoljni što je naš sporazum sa Air Serbijinim strateškim partnerom, Etihad Airwaysom sada i zvanično zaokružen. Air Serbia je jedina veća aviokompanija u regionu koja je uspostavila uspešnu saradnju sa vodećim svetskim prevoziocem, Etihad Airwaysom. Ponosni smo što nacionalni prevozilac Srbije sada stoji rame uz rame sa najboljim svetskim aviokompanijama.“

Generalni direktor Air Serbije, Dane Kondić dodaje: „Air Serbia ima odličan poslovni plan, kao i jasan mandat od Vlade da izgradi bezbednu, prvorazrednu i profitabilnu aviokompaniju. Već smo izvršili upečatljiv preobražaj srpske nacionalne vazduhoplovne kompanije, a sada ćemo sa zadovoljstvom nastaviti njen dalji razvoj zajedno sa našim novim deoničarem i strateškim parterom, Etihad Airwaysom".