Aviokompanija Emirates je proglašena za najbolju na svetu u 2013. godini prema istraživanjima prestižnog Skytraxa.

Skytrax svake godine dodeljuje nagrade najboljim aerodromima i aviokompanijama. Nagrade aerodromima dodeljene su na ovogododišnjem Passenger Terminal Expo sajmu u Ženevi, dok su nagrade za najbolje aviokompanije dodeljene na 50. pariskom aviosajmu (Paris Air Show), koji se upravo održava na aerodromu Le Burže.

Mesto Aviokompanija
1. Emirates
2. Qatar Airways
3. Singapore Airlines
4. ANA All Nippon Airways
5. Asiana Airlines
6. Cathay Pacific Airways
7. Etihad Airways
8. Garuda Indonesia
9. Turkish Airlines
10. Qantas Airways
* prema podacima Skytrax-a

Nagrade se dodeljuju na osnovu najobimnijeg i najkompleksnijeg istraživanja koje se sprovodi među putnicima u aviosaobraćaju širom sveta.

Skytrax navodi da je u ovom istraživanju učestvovalo preko 18,2 miliona putnika iz 160 zemalja i da su oni davali svoje ocene aviokompanijama na osnovu čistoće putničke kabine, kvaliteta usluge tokom leta, hrane i pića, sistema zabave, udobnosti sedišta.

Ovogodišnji laureat, aviokompanija Emirates, osvojila je ovu nagradu po treći put (2001, 2002), dok je pre toga deset godina izostajala sa liste deset najboljih na svetu.

Predsednik kompanije Tim Klark, smatra da je za ovu nagradu zaslužan naporan rad.

"Imamo 200 aviona, 18000 članova kabinskog i zemaljskog osoblja. Raditi ono što mi radimo nije nimalo lako, ali uz naporan rad i uz predanost svom poslu postigli smo da imamo zadovoljne putnike, kojima smo ispunili ili čak nadmašili očekivanja", rekao je Klark, na dodeli nagrade.

Aviokompanija Emirates je osvojila nagradu i za najbolju bliskoistočnu aviokompaniju i treću nagradu za najbolji zabavni sistem tokom leta.

Na drugom mestu je našao prošlogodišnji dobitnik, Qatar Airways, dok je treće mesto zauzeo Singapore Airlines.

deset najboljih aviokompanija na svetu u Beograd sleću čak tri: Qatar Airways (3 mesto), Etihad Airways (7 mesto) i Turkish Airlines (9 mesto). Lufthansa je na 11 mestu u svetu što je popravljen rezultat za tri mesta, dok je Swiss International Air Lines na 16 mestu.

 

……………………………………….
Foto desno: Temel Kotil, izvršni direktor Turkish Airlinesa sa tri osvojena priznanja; foto dole: Kabinsko osoblje aviokompanije Emirates

Za najbolju evropsku aviokompaniju izabran je Turkish Airlines i to uzastopno treći put. Ova kompanija je osvojila i nagrade za najbolju aviokompaniju u regionu Južne Evrope i za najbolji ketering u biznis klasi.

Nagrade aviokompanijama ove godine je dodeljivao čuveni CNN-ov novinar Richard Quest, koji je tim povodom rekao da je doslednost kruna uspeha.

"Sve se svodi na to da postoji trajnost u pružanju kvalitetne usluge –  uvek na svakom letu, za svakog putnika i u svakoj klasi", rekao je Quest.