Jedna od najvećih aviokompanija na svetu Emirates iz Dubaija je otkazala kompletnu narudžbu novog Airbusovog modela aviona A350 XWB koji bi trebalo od kraja ove godine da bude u komercijalnoj upotrebi.

Vest je šokirala svetsku javnost s obzirom da se radi o poslu čija vrednost je nešto manje od 12 milijardi evra. Emirates je naručio 50 aviona A350-900 i 20 aviona A350-1000 čija isporuka je trebalo da počne tokom 2019. godine.

"Razočarani smo odlukom, ali verujemo da će planirane isporuke za Emirates preuzeti druge aviokompanije", poručili su iz Airbusa.

"Ovo nisu dobre vesti u komercijalnom smislu, ali sasvim sigurno nisu loše vesti u finansijkom smislu", rekao je Džon Lihi (John Leahy), komercijalni direktor Airbusa, na danas održanoj konferenciju u fabrici i sedištu Airbusa u Tuluzu.

On je naglasio da se ovo otkazivanje neće odraziti na celokupan program aviona A350 XWB koji upravo završava poslednje testove pred dobijanje sertifikata na jesen. Do kraja godine prvi avion će biti isporučen Qatar Airwaysu koji će biti prva aviokompanija koja će koristiti ovaj avion.

Emirates još nije saopštio razloge za ovakvu odluku, ali su pojedini mediji preneli ranije izjave predsednika kompanije Tima Klarka koji je tvrdio da je novi A350 pretežak i da njegova proizvodnja kasni što smatra posledicom razvojnog izazova nove tehnologije zasnovane na ugljeničnim vlaknima kao i na novim efikasnijim Rols-Rojsovim motorima.

Rols Rojs je inače veoma teško primio ovu vesti i saopštio je danas da je kompanija izgubila posao vredan preko 3,2 milijarde evra.