Aviokompanija Emirates od 1. jula uvećava doplatu za gorivo.

Sve karte izdate od tog dana biće skuplje od sedam do 15 evra po pravcu za ekonomsku klasu i 30 evra po pravcu za biznis klasu.

Doplata za gorivo se automatski naplaćuje kroz YQ taksu uz osnovnu tarifu i ostale takse koje čine ukupnu cenu aviokarte.

Po novom cenovniku, povratne karte iz Evrope do Bliskog istoka, Indije, Kine i cele Azije, kao i do destinacija u Indijskom okeanu biće skuplje za 14 evra. Trideset evra više moraće da izdvoje putnici koji iz Evrope putuju preko Dubaija do Afrike, Australije, Novog Zelanda, Nove Gvineje i okolnih ostrva kao i do Amerike.

Putnici u biznis klasi do svih destinacija Emiratesa ubuduće će plaćati 60 evra više za povratne karte.

Doplata za gorivo je uobičajena stavka u ceni aviokarte i ona zapravo čini veliki udeo u ukupnoj ceni karte. Sve aviokompanije periodično koriguju iznos doplate za gorivo u skladu sa promenama cene sirove nafte od koje zavisi i cena avionskog goriva.

Emirates je poslednji put uvećao doplatu za gorivo krajem marta ove godine, sa početkom primene na karte izdate od aprila. Najnovija korekcija doplate za gorivo stupa na snagu 1. jula i automatski će se primeniti na sve rezervacije koje su otvorene, tj. na osnovu kojih još uvek nisu izdate karte.

Promena cene neće uticati na ranije izdate karte, pa se savetuje putnicima i avioagentima da otvorene rezervacije zatvore i izdaju karte najkasnije do 30. juna 2014. ako žele da izbegnu poskupljenje.