Za pušače putovanje avionom može biti prava noćna mora.

Osim što pušenje nije dozvoljeno na letovima ono je zabranjeno i na aerodromima širom sveta.

Za pušače postoje posebne kabine unutar terminala ali postoji i veliki broj aerodroma koji nemaju nikakve posebne prostorije ili kabine, pa je pušenje moguće samo van aerodromske zgrade.

Izlazak iz zgrade je moguć samo pre nego što putnik prođe KD i pasošku kontrolu, dakle pre nego što uđe u tranzitnu zonu. Na pojedinim aerodromima postoje unutrašnje terase (na krovu) odakle se mogu posmatrati avioni ili gde se može zapaliti cigareta, ali ako takvih terasa nema onda je na pušenje bolje zaboraviti – ako je to moguće.

Putnici pušači su oduševljeno prihvatili revolucionarne elektronske cigarete koje rade na baterije i koje umesto dima ispuštaju vodenu paru i to samo radi oponašanja obične cigarete. Oni su se nadali da će takvu cigaretu moći da puše i na mestima gde pušenje nije dozvoljeno.

Međutim, u aviosaobraćaju su elektronske cigarete prošle kao i obične. Njihovo korišćenje nije dozvoljeno u putničkoj kabini, ali često ni na aerodromima, baš kao i korišćenje klasične cigarete.

Upotreba elektronskih cigareta na aerodromima je određena lokalnim propisima pa tako postoje aerodromi u svetu gde je to dozvoljeno, mada je daleko veći broj onih gde nije.

U SAD je rezultat izjednačen i otprilike je isti broj i jednih i drugih aerodroma, dok je u Evropi jedinstvena situacija i bilo kakvo pušenje nije dozvoljeno.

U poslednje vreme se mogu videti i sasvim novi znaci unutar aerodromskih terminala na kojima je jasno naglašena zabrana elektronskih cigareta (slika desno).

Ako aerodrom poseduje posebnu prostoriju ili kabinu za pušače onda se u njoj može koristiti i elektronska cigareta.

Ako ne postoji ovakva prostorija onda je rešenje da se cigareta "pripali" napolju, ako to aerodromske procedure dozvoljavaju. Svakako je nejjednostavnije da pušač prvo proveri sa nekim službenikom aerodroma da li je dozvoljeno da koristi svoju cigaretu ili ne.

Elektronske cigarete se sastoje od delova koji podležu restriktivnim pravilima za unošenje u putničku kabinu i zato pušači treba da provere pravila pre nego što se spakuju.

Zbog ograničenja unošenja tečnosti u putničku kabinu ne bi trebalo nositi sve dopune za e-cigarete unutar ručnog prtljaga. Dozvoljeno je unošenje tečnosti u bočicama do 100ml.

Baterije koje se koriste za e-cigarete nisu problem ako se nose samo one koje se koriste i eventualno jedne kao rezerva. Iako pravila za nošenje baterija nisu baš najjasnija i preciznija putnici treba da budu obazrivi pošto aerodromi i njihovi službenici svojevoljno odlučuju koja količina baterija je dozvoljena u ručnom prtljagu. Savet je da se rezervne baterije i bočice sa dopunama spakuju u prtljag koji se predaje na šalteru.

Posebne aerodromske zone za e-cigarete
Londonski aerodrom Heathrow je prvi u svetu otvorio posebnu aerodromsku zonu za korišćenje elektronskih cigareta. U ovoj zoni nije dozvoljeno pušenje klasičnih cigareta. Ovaj potez aerodromskih vlasti je prošao veoma zapaženo u svetu pa se slične zone mogu uskoro očekivati i na drugim svetskim aerodromima.