Izraelski nacionalni avioprevoznik El Al je najavio početkom decembra osnivanje sopstvene lowcost aviokompanije koja će se zvati UP i koja bi trebalo da počne sa letovima od 30. marta 2014. godine.

Iako tek najavljena nova kompanija je već izazvala brojne problema El Al-u čiji izvršni direktor Eliezer Shkedy je nekoliko dana nakon toga podneo ostavku. Razlozi za takvu njegovu odluku nisu poznati, ali izraelski mediji to dovode u vezu sa najavom osnivanja novog prevoznika.

Kako je početkom decembra objavljeno UP bi trebalo da preuzme pojedine linije koje sada održava El Al i da ih ubuduće održava sopstvenom flotom, koja još nije definisana. Takođe bi rute koje pređu UP-u trebalo da dobiju i nove, niže tarife aviokarata u skladu sa lowcost konceptom budućeg prevoznika, koji bi ostao u stoprocentnom vlasništvu El Al-a.

Predviđeno je da UP preuzme linije od Tel Aviva do Budimpešte, Berlina, Praga, Kijeva i Larnake. Za UP su predviđene samo dve tarife: basic i smart. Prvia bi nudila cene od 69 i 99 dolara po pravcu sa svim taksama i obuhvatala bi samo prevoz dok bi se check-in, promena karte, prtljag, hrana i piće tokom leta, ćebad, slušalice i ostalo dodatno plaćale. Smart tarifa bi bila skuplja i uključivala bi jedan komad prtljaga, besplatnu promenu polaska, punu refundaciju u slučaju otkazivanja leta i drugo.

Izraelski Potrošački savet koji se brine o pravima potrošača uputio je oštre kritike El Al-u koji i dalje prodaje karte za destinacije koje je naveo da prelaze na lowcost prevoznika po starim cenama zbog čega su se putnici pobunili.

El Al osnivanjem lowcost prevoznika pokušava da se izbori sa sve jačom konkurencijom na linijama između Tel Aviva i Evrope. Sredinom ove godine Izrael i Evropska unija su potpisali sporazum o otvorenom nebu kojim se svim kompanijama daje sloboda da na komercijalnim osnovama otvaraju nove linije. Puna primena sporazuma je planirana do 2018, ali se njemu usprotivilo pet izraelskih avioprevoznika među kojima i El Al koji su oštro bili protiv pozivajući se da će biti izloženi nelojalnoj konkurenciji.