Na forumu o „Otvorenom nebu nad Srbijom“, koji je u novembru održan u Beogradu, direktor aerodroma „Nikola Tesla“ najavio je brojne novine koje su posledica liberalizacije i povećanja saobraćaja. Velimir Radosavljević, naglasio je da je aerodrom u prethodnih 12 meseci ostvario veliki napredak i privukao čak 17 novih aviokompanija. Zbog toga je nagrađen prestižnom nagradom „Euro Annie 2010″ u kategoriji aerodroma sa najviše novih aviokompanija tokom perioda od leta 2009. do leta 2010. Ovo je rezultiralo značajnim i konstantnim povećanjima broja putnika. Od avgusta se beleži redovan porast od oko 20% na mesečnom nivou a samo u prvih deset dana novembra porast je iznosio 23%. Radosavljević posebno ističe kao zanimljive podatke o porastu broja tranzitnih putnika na šta je pored smanjenja transferne takse na 4 evra uticalo i značajno povećanje broja putnika Jat Airways-a. Putnici u tranzitu na beogradskom aerodromu trenutno čine 8,6% odnosno 19,3% svih Jatovih putnika. Pored Jat-a ove godine je i Aviogenex kao druga domaća aviokompanija, samo u čarter saobraćaju prevezla 80.000 putnika.
Liberalizacija vazdušnog saobraćaja u Srbiji znači puno za aerodrom ali najviše znači za putnike, istakao je Radosavljević. Oni su sada u prilici da kupuju jeftinije karte i da imaju više izbora. Po njegovim rečima, dolazak novih aviokompanija je veoma zdrava konkurencija zato što se poboljšanjem ponude povećava i broj putnika. Kao primer za ovu tvrdnju dao je podatke za rutu Beograd – Ljubljana. Dok je na ovoj liniji leteo samo Jat Airways dogodio se pad broja putnika od 14%. U prvih šest meseci od uspostavljanja saobraćaja Adria Airways-a ukupan broj putnika ka Ljubljani skočio je za 55% da bi sa potpisivanjem kodšer ugovora dve kompanije došlo do fantastičnog dupliranja putnika (+114%). Kao još jednu zanimljivost Radosavljević je naveo povećanje učešća putnika lowcost aviokompanija. U prošloj godini njihov udeo je bio ispod 5%, ove godine se kreće ka 10% a već sledeće se može očekivati udeo od 15%. Beograd sasvim sigurno postaje i važna lowcost destinacija što nije benefit samo za aerodrom i putnike već i za celokupnu turističku privredu zemlje. Zato je najavljeno osnivanje baze Wizz Air-a narednog aprila na beogradskom aerodromu na ovoj konferenciji nazvano revolucionarnim događajem.
Aerodrom „Nikola Tesla“ U Beogradu ozbiljno se priprema za potencijalno uspostavljanje interkontinentalnog saobraćaja. Već narednog proleća bi se moglo očekivati uspostavljanje javnih čarter letova između Beograda i Toronta i Čikaga u Severnoj Americi. Ovakvi letovi značiće dosta za aerodrom i putnike a aerodrom je već spreman za prihavat interkontinentalnih aviona i više putnika. Planira se i proširenje kapaciteta. U planu je proširenje platforme „C“ u nastavku iza gejtova C5-6. Predviđena je izgradnja četiri nove parking pozicije za avione. Takođe se planira i proširenje terminala dogradnjom praznih prostora između postojećih gejtova. Ovom dogradnjom terminal će biti značajno proširen u zoni gejtova.