Ministarstvo saobraćaja Republike Srbije nije izdalo saglasnost EasyJetu za letove na liniji Milano – Beograd u odluci od prošle nedelje, saznaje Aviokarta.net od izvora bliskog Ministarstvu.

Prema našim saznanjima zahtev sa pozitivnim mišljenjem Direktorata civilnog vazduhoplovstva o ispunjenosti svih uslova za izdavanje dozvole je vraćen Ministarstvu saobraćaja na dodatno razmatranje.

Na sličan način se reagovalo i u slučaju Pegasus Airlinesa koji je prvo odbijen, da bi kasnije ova kompanija ponovila zahtev koji je u naknadnom razmatranju u Ministarstvu saobraćaja bio prihvaćen.

EasyJet planira da od 19. aprila uspostavi redovnu avioliniju između aerodroma Milano-Malpensa i beogradskog aerodroma "Nikola Tesla". Linija bi trebalo da bude održavana tri puta nedeljno avionom Airbus A319 sa 156 putničkih mesta. Ova kompanija je pre dve nedelje otpočela prodaju karata preko svog sajta po ceni od 32 evra za kartu u jednom pravcu sa uračunatim taksama. EasyJet je čak izdao i zvanično saopštenje za medije povodom nove linije.

Odbijanje dozvola stranim aviokompanijama koje bi letele do Srbije u budućnosti bi moglo da bude sve češće s obzirom da je Vlada Republike Srbije usvojila biznis plan za restruktuiranje Jat Airwaysa u kome se navodi da treba da se promeni državna politika izdavanja dozvola za letove stranim aviokompanijama.

Direktor Jat Airways-a Vladimir Ognjenović je na nedavno održavnom panelu na temu strategija razvoja vazdušnog saobraćaja naveo da je jedan od ciljeva Jat-a "preusmeravanje izdavanja dozvola stranim aviokompanijama na Niš, a posebno niskotarifnim prevoznicima".

Prema ovakvom planu, koji podržava resorno Ministarstvo saobraćaja predviđena je protekcionistička politika prema nacionalnom avioprevozniku čime se želi povratiti monopolistički položaj koji bi trebalo da obezbedi Jatu veći udeo na tržištu za šta su se zalagali i u Sindikatu saobraćajnih pilota u svojim brojnim dopisima državnom vrhu i funkcionerima.