EasyJet i UNICEF su od danas pokrenuli humanitarnu akciju za pomoć deci izbeglicama iz Sirije. Akcija se sprovodi u okviru partnerstva EasyJeta i UNICEF-a "Change for Good".

Od danas će svi putnici na letovima EasyJeta moći da doniraju novac za pomoć ugroženoj deci. Prema procenama UNICEF-a broj sirijskih izbeglica prešao je milion, a od tog broja polovinu čine deca, koja se bore da prežive surove zimske uslove u izbegličkim kampovima u zemljama oko Sirije.

Novac koji se bude skupio tokom leta biće iskorišćen za nabavku pomoći za decu koja žive u izbegličkim kampovima. Od tog novca kupiće se odeća i ćebad, lekovi i oprema za prvu medicinsku pomoć.

EasyJet će akciju sprovoditi na svim svojim letovima u trajanju od šest nedelja počev od danas. U akciji će učestvovati putnici sa 43.822 leta na preko 600 linija u više od 30 zemalja. Putnici će moći da doniraju novac od kusura u bilo kojoj valuti. Samo jedan evro je dovoljan da se nekom detetu obezbedi topla kapa ili rukavice i da ga zaštiti od temperatura ispod nule. Sa dva dolara moguće je kupiti osnovni školski pribor, a sa tri se može nabaviti ćebe u koje se beba može umotati preko noći.

"Najhladnija zima u poslednjih deset godina u Siriji je postala pitanje života ili smrti za tu decu koja su izbegla od ratnih razaranja i sada žive u neuslovnim izbegličkim kampovima", rekao je Dejvid Bul, izvršni direktor UNICEF-a. On je pohvalio EasyJet za učešće u ovoj kampanji.

EasyJet i UNICEF intenzivno sarađuju od jula prošle godine u okviru partnerstvo koje je nazvano "Change for Good". Do sada je preko donacija putnika EasyJeta u raznim akcijama prikupljeno preko milion funti.