Švajcarska podružnica britanske niskotarifne aviokompanije EasyJet počela je sa letovima na liniji od Ženeve do Beograda.

Prvi let je obavljen danas, 24. januara, kako je i bilo najavljeno krajem prošle godine.

Prvim letom, koji je obavljen avionom Airbus A319 sa 156 putničkih mesta, u Beograd je doputovao 101 putnik, a iz njega je za Ženevu otputovao 71 putnik.

Na novoj liniji EasyJet će prvo leteti dva puta nedeljno: ponedeljkom i petkom, a od 1. aprila biće uveden i treći nedeljni let i promenjen red letenja pa će letovi biti utorkom, četvrtkom i subotom. 

Nakon otvaranja prve linije ka Srbiji (Beograd – Milano Malpensa) početkom aprila 2013. Beograd je postao deo evropske mreže destinacija easyJeta u preko 30 zemalja.

"Zahvaljujući izuzetnim rezultatima koje smo postigli na ovoj liniji veoma brzo smo se odlučili da otvorimo i novu liniju. Došli smo na srpsko tržište sa jasnom idejom da ovde dugo ostanemo i da se širimo", rekla je za Aviokarta.net direktorka easyJeta za Italiju, Frances Ouseley.

EasyJet je prisutan u Beogradu od 19. aprila 2013. godine kada je počeo sa redovnim saobraćajem na liniji od Milana (aerodrom Malpensa). Ova linija se vrlo brzo pokazala veoma uspešnom, pa je nedugo nakon njenog pokretanja EasyJet uneo letove i za zimsku sezonu, a malo kasnije čak dodao i četvrti polazak.

…………………………………….
Foto: Avion EasyJeta po dolasku iz Ženeve, na prvom letu

Putnici iz Beograda od danas imaju mogućnost da preko dve velike baze EasyJeta u Milanu i Ženevi otputuju i do drugih gradova u mreži linija ove kompanije.

Pre nekoliko dana EasyJet je najavio još jednu, treću liniju sa beogradskog aerodroma "Nikola Tesla". Ova kompanija će leteti do Rima (Fimicino) počev od 31. marta 2014. godine.

Na liniji za Ženevu EasyJet ima konkurenciju Swiss International Air Linesa, koji je 19. decembra prošle godine počeo sa letovima. Swiss od Ženeve do Beograda trenutno leti četvrtkom i subotom, a od 31. marta će leteti tri puta nedeljno: ponedeljkom, sredom i petkom. Korekcijama reda letenja dve su kompanije izbegle poklapanja letova istim danima i omogućile gotovo svakodnevne letove na ovoj ruti (svim danima osim nedeljom).

Na liniji za Ženevu dvema kompanijama priključiće se i treća u kratkom roku. Novoformirani avoiprevoznik Etihad Regional, koji je nastao od Darwin Airlinea, uvodi letove na istoj ovoj ruti počev od 1. maja. Letovi će se obavljati tri puta nedeljno istim danima kada i letovi EasyJeta (utorkom, četvrtkom i subotom).