Engleska niskotarifna aviokompanija Easyjet otkrila je tehnologiju za bezbedno letenje uprkos vulkanskom oblaku. Specijalan radarski sistem omogućava pilotima da u krugu od 100km uoče posebno opasne oblake vulkanske prašine i da ih na taj način bezbedno zaobiđu. Sistem je nazvan simbolično AVOID (eng. avoid = izbeći) što je skraćenica od Airborne Volcanic Object Identifier (Identifikator vulkanskih objekata u vazduhu). Ovaj sistem je prvi ove vrste i zahvaljujući njemu u budućnosti će biti moguće izbeći prekid vazdušnog saobraćaja zbog vulkanskih erupcija poput poslednje na Islandu.

Sistem će biti testiran od strane Airbus-a a u saradnji sa Easyjet-om u narednih dva meseca. Easyjet se nada da će ovaj sitem biti u upotrebi u 12 njihovih aviona već do kraja 2010. U Easyjet-u su izjavili za BBC da ne žele da ovim pronalaskom stvore komercijalnu prednost u odnosu na konkurenciju već da žele da ovaj uspeh podele sa drugim aviokompanijama kako se više ne bi desilo da se celokupan aviosaobraćaj obustavi. Za ovaj projekat je Easyjet do sada potrošio oko milion britanskih funti.
Istraživanje i razvoj ovog sistema je podržan i od strane britanskih vazduhoplovnih vlasti – CAA (Civil Aviation Authority) koji su inače nadležni da donesu odluke o tome da li je ili nije bezbedno leteti u zavisnosti od vremenskih (ne)prilika. Ovo regulatorno telo je zbog islandskog vulkana bilo izloženo konstantnim kritikama od strane aviokompanija a čak je suočeno i sa najavljenom tužbom Easyjet-a zbog pretrpljenih gubitaka.