EasyJet će od 30. aprila prestati da pruža usluge aerodromskog čekiranja. Šalteri na aerodromima koji su se koristili za čekiranje putnika od tada će postati samo drop-off šalteri koji će služiti samo za predaju prtljaga.

Putnici se savetuju da se čekiraju preko interneta od kuće pre polaska na aerodrom ili da to urade na aerodromskim automatima tamo gde oni postoje. Čekiranje na šalterima će u narednom periodu koji nije preciziran biti moguće samo u izuzetnim situacijama.

Ovakav sistem je kao probni uveden prvo na aerodromu u Kopenhagenu i pokazao se kao veoma uspešan. EasyJet inače ne naplaćuje čekiranje putnika bilo da se radi o online ili o aerodormskom čekiranju.

"Uvek se trudimo da putovanje učinimo jednostavnijim i pristupačnijim. Online check-in je dokazano veoma popularan kod putnika koji na taj način izbegavaju gužve na aerodromima, a ujedno pomažu i nama da smanjimo troškove poslovanja čime čuvamo niske cene", rečeno je iz EasyJeta britanskom Daily Mailu.

Preko 80% svih putnika EasyJeta se već čekira online pa u ovoj kompaniji smatraju da neće biti nikakvih problema nakon što ukinu aerodromsko čekiranje.

Ryanair je aerodromsko čekiranje ukinuo još 2009 i od tada putnike čekira na aerodromu samo uz plaćanje veoma visoke nadoknade, koja iznosi oko 80 evra. Isti iznos Ryanair naplaćuje i ako se putnik čekirao online, ali je zaboravio da ponese svoju boarding karticu.

Frensis Uzli, direktorka EasyJeta za Italiju i Srbiju je za Aviokarta.net izjavila da će se putnici na novoj liniji od Beograda do Milana čekirati i na aerodormu sasvim uobičajeno i nakon 30. aprila.

"Naše ukidanje aerodromskog čekiranja neće biti toliko stiktno. Putnici iz Beograda će sigurno moći još neko vreme da se čekiraju na aerodromu, a možda ćemo uskoro omogućiti i čekiranje preko aerodromskih automata. Na beogradskom aerodromu za to postoje uslovi, samo treba da se softverski prilagodimo. Radićemo na tome", rekla je Uzli.

EasyJet putnicima omogućava besplatno čekiranje online preko sajta ove kompanije. Ono je moguće od 30 dana do 2 sata pre planiranog poletanja.