EasyJet je za naš sajt demantovao informacije da menja količinu dozvoljenog ručnog prtljaga na svojim letovima, kako su to pojedini srpski mediji objavili, očigledno pogrešno protumačivši zvanično saopštenje kompanije.

"Nema promena u politici prevoza prtljaga. Dimenzije ručnog prtljaga i dalje ostaju iste i njegov prevoz je i dalje besplatan", rekao nam je Peter Voets direktor prodaje EasyJeta za Švajcarsku, Austriju i Istočnu Evropu.

On je pojasnio da će i dalje putnici imati pravo na besplatan prevoz ručnog prtljaga maksimalnih dimanzija 56x45x25 cm kao i do sada, s tim da će unošenje ručnog prtljag u putničku kabinu od 2. jula biti garantovano samo za ručni prtljag koji ne premašuje 50x40x20cm, dok će se veće torbe od ovih dimenzija po potrebi prebacivati u prtljažnik.

Ukoliko im ručna torba bude prebačena u prtljažnik prilikom ukrcavanja putnici neće plaćati nikakve doplate. Međutim putnici čije torbe premašuju propisane dimenzije ručnog prtljaga (56x45x25cm) neće moći da unesu svoje torbe u putničku kabinu i one će biti prebačene u prtljažnik, s tim da će u tom slučaju putnik morati da doplati 50 evra koliko iznosi nadoknada za predati prtljag na aerodromskom gejtu. Ovo pravilo je isto kao i do sada i tu nema nikakvih promena.

Uvođenje garantovanog ručnog prtljaga ne menja suštinski pravila prevoza. Ova novost će uticati na rasterećenje putničke kabine kako bi svi putnici sa ručnim prtljagom mogli svoje torbe da odlože u pregrade iznad sedišta. EasyJet nikada nije ograničavao težinu ručnog prtljaga pa to neće raditi ni ubuduće.

Mediji u Srbiji su ove promene pogrešno protumačili i prethodnih dana mogli smo da vidimo naslove "EasyJet: Smanjen dozvoljeni ručni prtljag", ili tvrdnje da će "za 37% biti smanjena količina dozvoljenog ručnog prtljaga". Ovakva tumačenja su pogrešna i osim što unose zabunu među putnicima proizvode i štetu samoj kompaniji u vidu narušenog imidža.