Evropska agencija za vazduhoplovnu bezbednost (EASA) je danas izdala svoje konačno mišljenje o ograničenjima letačke dužnosti pilota. Osnovni cilj ovog mišljenja je da se usaglase različiti nacionalni propisi širom Evrope. EASA je svoj predlog bazirala na postojećim propisima Evropske unije i na odgovarajućim nacionalnim pravilima, a uzimajući u obzir stroge bezbednosne procudure i brojne naučne studije.

Udruženje evropskih aviokompanija (AEA) je pozdravila objavljivanje mišljenja, jer će novi propisi obezbediti sigurnost letenja. Evropa će i dalje imati najstroža pravila u svetu koja regulišu maksimalno trajanje radnog vremena jedne letačke posade. Posebno se pozdravlja predloženo smanjenje maksimuma noćnog letenja za 45 minuta, kako bi iznosilo 11 sati.

"Bezbednost je na prvom mestu za sve nas. AEA prihvata predloge EASA da dodatno pooštri postojeća pravila. Ipak je nekoliko manjih poboljšanja još potrebno kako bi se sprečili operativni poremećaji u pojedinim specifičnim situacijama", smatra Athar Husein Kan, vršilac dužnosti generalnog sekretara AEA.

Udruženje linijskih pilota Srbije se, međutim, ne slaže sa predloženim pravilnikom. Ono je danas izdalo saopštenje u kome se oštro protivi novom pravilniku. Piloti Srbije smatraju da je posebno problematičan deo novog pravilnika koji se odnosi na noćne letove od 12 sati iako je naučno dokazano da je za bezbedno letenje dozvoljeno maksimalno deset sati.

Pravilnik osim letenja reguliše i radnu obavezu pilota, koja zahteva neprekidna rana ustajanja u dugom nizu "čime se prekida prirodni ciklus spavanja i planiranja posada". Oni se protive i mogućnostima da se planiraju posade za čekanje sa neograničenim vremenom trajanja, bez mogućnosti planiranja vremena potrebnog za spavanje.

"Radni zamor dokazano direktno utiče na rasuđivanje i mogućnost brze reakcije, sa nesagledivim posledicama koje se završavaju avio udesima, čega smo svedoci poslednjih par godina. Kada komisija za ispitivanje udesa utvrdi da je osnovni krivac za udes radni zamor posada, skoro po pravilu niko se od pomenutih institucija ne proziva u medijima i ne poziva na odgovornost", navodi se u saopštenju Udruženja linijskih pilota Srbije.